Egyedülálló diák megosztaná… Itt az 5. BETON kurzus

Budapest, Design Terminál, 2015. március 28. 11:00
Hat felsőoktatási intézmény mintegy 60 diákja vesz részt az idei, immár ötödik BETON kurzuson Budapesten. A fiatalok ebben a félévben a „megosztás” jegyében készítenek köztéri alkotásokat betonból az S’39 Hibrid Design Manufaktúra tervezőinek irányításával.
A munkákat az OFF-Biennále Budapest nevű kortárs művészeti eseményen mutatják be májustól. A témához kapcsolódóan március 28-án, szombaton ingyenes előadásokat is tartanak az érdeklődőknek a Design Terminál konferenciatermében.  
 
Az S’39 Hibrid Design Manufaktúra (korábbi nevén a Szövetség’39 Művészeti Bázis) szervezésében immár ötödször indult el a BETON kurzus és workshop, amelyre elsősorban építész, mérnök, forma- és bútortervező, valamint képzőművész hallgatók jelentkeztek. A fiatalok a most zajló szemeszterben először elméletben, majd gyakorlatban ismerkednek a betonnal, amelynek számos kreatív felhasználási módja van. Az idei mottó a „Megosztás/Sharing”, vagyis a résztvevők ennek jegyében tervezik meg és készítik el köztéri beavatkozásaikat. A korábbi években a diákcsapatok egyebek mellett puhabetonból készült bútort és napelemmel működő csillagtérképet készítettek, újjáépítettek egy díszkutat, valamint balesetveszélyes kátyúkat töltöttek fel betonnal játékos módon.  
 
Az idei kurzust a Visegrádi Alap támogatja, a munkákat pedig a nagyközönség májusban az OFF-Biennále Budapest nevű nemzetközi kortárs művészeti esemény programjában láthatja, amelyet 2015. április 24 és május 31. között rendeznek meg. 
 
A BETON kurzus és workshop egyik különlegessége, hogy a fiatalok olyan anyaggal, a betonnal dolgoznak, amit egyre gyakrabban használnak művészeti alkotásokhoz. Ugyancsak különleges a kurzus azért, mert a csapatokban együttműködnek mérnök és művészhallgatók, építészek és designerek, vagyis megismerhetik egymás gondolkodásmódját, szakterületét, és megoszthatják a tudásukat, tapasztalataikat.  
 
A tudásmegosztást nyilvános előadások is segítik, amelyek ingyenesek és nyitottak az érdeklődők előtt is. A következő ilyen alkalom március 28-án, szombaton 11 és 17 óra között a budapesti Design Terminál konferenciatermében lesz, ahol magyar, cseh és szlovák előadók a beton felhasználásának tágabb értelmezhetőségéről, a public art és az emlékművek kapcsolatáról, az urbánus terek alakíthatóságáról és az innováció szerepéről beszélnek. Az előadások ingyenesek.  
 
A BETON kurzus idei mottója, a „megosztás” abban is tetten érhető, hogy a kurzusnak otthont adó Stoczek utcai műhelyben szerszám örökbefogadási akciót hirdettek. Ezt azt jelenti, hogy várják azok felajánlásait, akiknek van felesleges szerszámuk, létrájuk vagy bármilyen hasznos eszközük, amit ingyen megosztanának a fiatalokkal, hogy segítsék a munkájukat.  
 
BETON kurzus - Nyilvános és ingyenes előadás-sorozat 
 
Az S'39 Hibrid Design Manufaktúra által szervezett 2015-ös BETON kurzus és workshop a második nyilvános előadás-sorozatához érkezett. Az előadások az OFF-Biennále Budapest programjához kapcsolódóan a beton felhasználásának tágabb értelmezhetőségét, a köztéri beavatkozásokhoz szorosan kapcsolódó public art és emlékművek témakörét, az urbánus terek alakíthatóságát és az innováció szerepét járják körül. A 2015-ös BETON kurzus és workshop támogatója a Visegrádi Alap.  
 
Az előadás-sorozat programja: 
 
11:00-11:50: Kertész László: A nyilvános terek művészetei 
12:00-12:30: Igor Kovačević: Urban Concrete 
13:00-13:50: Mélyi József: Nemzetközi beton-emlékművek 
14:00-15:30: Tomáš Džadoň: Re-told Concrete 
15:40-16:30: Bognár Botond: Innováció 
2015.03.26
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.