Finom húsvétot kívánunk!

A tavasz egyik legnagyobb ünnepét, a húsvétot a világ majdnem minden táján ünneplik a földlakók. A nyúl és a tojásdíszek persze állandó motívumok, de nem mindenhol sonkát és tojást majszolnak, mint mi, magyarok.
Hollandiában például egy különleges, színes mazsolás kalács a nagy kedvenc ilyen tájban, az oroszok pedig házi sajtot falnak. Legszívesebben mi minden ilyen finomságba belekóstolnánk, ráadásul most azonnal, úgyhogy készítettünk egy ínycsiklandó toplistát a favoritokból, hogy a nagy tojásfestés mellett kóstolgatni is lehessen. 
 
Görögország: Jézus kenyere és a húsvéti vaníliás keksz 
 
Talán a leginkább klasszikus húsvéti finomság a görögök szezámmagos kalácsa, amit előszeretettel díszítenek színes szalagokkal és tűzdelnek húsvéti tojásokkal. Azonban, mivel az ortodox hívők szigorúan tartják a több hónapos böjtöt, nem meglepő, hogy húsvétkor semelyikük nem elégszik meg csupán a kaláccsal. A sonka-tojás kombinációt így egy rakat édesség zárja. A görög gyerekek kedvenc eledele például a húsvéti vaníliás keksz, amit az egész család együtt készít. 
 
Oroszország: paskha, a házi sajt 
 
Úgy tűnik, minden nemzetnek megvan a saját húsvéti kalácsa, de persze mindenki másképp csinálja. Az orosz kalács mégis minden eddig ismert formától eltér: a piskótatésztából készült kuglóf formájú édességet színes tortadíszekkel és fehér csokimázzal díszítik. Ám nem ez az egyetlen különös húsvéti étel az oroszoknál: ők ilyenkor ugyanis házilag készített sajtot fogyasztanak. A kerek kis sajtokon gyakran találhatunk kereszt alakú nyomatot vagy éppen cirill betűket. Ezek a jelzések mind Jézus feltámadását szimbolizálják. 
 
Németország: osterlamm, a bárány alakú sütemény 
 
A németeknél, úgy tűnik, a bárányról szól a húsvéti ünneplés. A nagy esti vacsoránál báránysült kerül az asztalra, a gyerekek báránycsokit kapnak a nyuszitól. Ezek után talán nem is olyan nehéz kitalálni, hogy vajon milyen állatot formáz a kedvenc húsvéti süteményük. A német báránytorta tulajdonképpen egyfajta diós és mandulás pite vagy éppen piskótatészta. A kiformázott bari nyakába pedig a rend kedvéért illik csengőt akasztani. 
 
Egyesült Államok: mézes sült sonka és tojáslikőr 
 
Az amerikaiaknak sem kell a szomszédba menniük gasztrotippekért. Náluk a húsvéti böjt után igazi királyi lakoma várja az egész családot. A kedvencük, ami már akár nemzeti eledellé is avatható az Egyesült Államokban, az európai húsvéti sonka mézzel nyakon öntött változata. Ha pedig még nem lenne elég az édességből, akkor a húst egy kis tojáslikőrrel öblítik le, amit sok amerikai családban hagyományos recept alapján, házilag készítenek el. 
 
Finnország: mammi, a húsvéti puding 
 
Igazi különlegesség a finnek húsvéti csodája, a mammi, ami valójában cukrozott rozsmalátából készült narancsos puding. Első látásra talán kicsit furcsának tűnhet ez a ragacsos, leginkább sűrű barna lekvárra emlékeztető dolog, de a finnek rajonganak érte. Mi pedig hiszünk nekik, és megfogadjuk a tanácsukat, hogy vaníliaszósszal, kaláccsal vagy édes keksszel tálaljuk.  
 
Hollandia: paasbrood, a húsvéti mazsolás kenyér 
 
A meglepő orosz kalács után újabb különlegesség következik. A hollandok süteménye magyarul talán a püspökkenyérnek felelne meg, de ennél bonyolultabb dologról van szó. A kocka formájú kalácsba mazsolát és különböző színes aszalt gyümölcsöket sütnek, a tetejét pedig fehér cukormázzal öntik le. Nem ritka azonban az sem, hogy az elkészült paasbroodra egyéb színes díszeket, például cukrozott gyümölcsdarabokat és szivárványszínű tortadíszt szórnak. 
 
2015.03.30
|


Játék
Minden eddiginél nagyobb területen, több kiállítóval, exkluzív fashion show-val és egy vadonatúj, egyedülálló kuponakcióval jelentkezik az Őszi Esküvő Kiállítás a Hungexpón.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.