Kedvenc helyek

Nightwish: Endless Forms Most Beautiful

est.hu:
7/10
|
olvasói
1/10 (1)
[ metal ] Legutóbb ugyebár ott hagytuk abba, hogy a két albumot is feléneklő Anette Olzont kirúgták a Nightwish-ből, a szakítás pedig csupán egyetlen szempontból sikeredett ízlésesebbre, mint elődjével: neki nem írtak utólag Bye Bye Beautiful kaliberű búcsúdalt.
Egy ilyen cím az ő esetében indokolatlan is lett volna – mondaná gonoszabbik énünk, ám még mielőtt szabadjára engednénk őt, maradjunk a puszta tényeknél: a szimfonikus metál legsikeresebb képviselői hosszas keresgélés után ráakadtak utódjára Floor Jansen személyében, aki korábban egy ReVamp nevezetű holland progmetál formáció frontasszonya volt. Egy énekesváltásban papíron mindig ott van a megújulás lehetősége. A finn csapat ezt a 2007-es Dark Passion Playnél maximálisan ki is használta: egyszerűbb, karcosabb dalok születtek, Anette jóvoltából pedig a modorossági mutatók is minimálisra csökkentek. 
 

 
Hasonló váltásról az Endless Forms Most Beautiful esetében nem számolhatunk be, az új anyag mégis működik. Jansen kisasszony orgánuma inkább az eredeti énekesnőt, Tarja Turunent idézi, ám az operás maníroknak szerencsére maximálisan híján van. A nyitó Shudder Before The Beautiful annak ellenére is tökéletes Nighwish-szerzemény, hogy vajmi kevés újdonságértékkel bír: szimpla, fogós, lendületes és Emppu Vuorinen pedig pályafutása egyik legjobb gitárszólóját ereszti meg benne.  
 

 
A folytatás hasonlóan ígéretes, a folkos betétek többnyire kifogástalanul működnek - halld a My Waldent vagy az Edema Ruht - még ha giccsfaktoruk olykor meg is haladja az Edvin Marton-i mértéket. Utóbbiban mellesleg némi dobgépes, popos lassulás is helyet kap úgy Within Temptation módra, ez pedig határozottan jól áll a zenekarnak. Ellentétben a manowaros hangjátékokkal súlyosbított dalkomplexumokkal. És sajnos a fő tettes, Tuomas Holopainen ezúttal sem bírta ki, hogy ne sújtsa a lemezt egy 24 perces, vontatott dögunalommal. Ez már csak azért is hiba volt, mert az új Nightwish-album a Greatest Show On Earth nélkül is megállná a helyét. 
 

 
Trooper
2015.04.02
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.