Kedvenc helyek

„Élni szeretni és tudni kell” – Interjú Csík Jánossal

Ötven év élményei egy különleges lemezbemutató koncerten. Csík János olyan művész-barátok közreműködésével áll színpadra, mint Ferenczi György és a Rackajam, Dresch Mihály, Pál István Szalonna vagy a Csík zenekar egyes tagjai.
Hogyan lehet 50 évet egy koncertbe belesűríteni? 
 
Szinte lehetetlen, éppen ezért életem azon pillanatait idézem fel, amelyek meghatározóak voltak számomra. Örömtelieket és tragikusakat egyaránt, legyen szó a zenei pályámról vagy a magánéletemről. A muzsikák, amelyeket játszani fogok, igen sokszínűek, néha elröpítenek, néha táncba hívnak, vagy éppen gondolkodásra intenek, de mind azt fejezi ki, hogy élni szeretni és tudni kell.  
 
Az Úgy élni, mint a fák lemezbemutató koncert egy igazi születésnapi mulatság lesz?  
 
Egy kicsit családias és bensőséges lesz a hangulat, mert személyes történeteket is fogok mesélni az életemből. Másrészről úgy fogom fogadni a közönséget, mintha egy családi összejövetelre jönnének. Igyekszem meghálálni azt, hogy a bizalmukba fogadtak, szeretnek és megbíznak bennem. Ezt szeretném egy kicsit legalább visszaadni. 
 
Kiket hívott meg erre a különleges alkalomra? 
 
Régi jó barátokat, akik mind nagyszerű muzsikusok. Pál István Szalonna, aki a Magyar Állami Népi Együttes prímása, évek óta nagyon jó barátom. Dresch Misi, aki a magyar dzsesszzene egyik igazi nagysága is velünk muzsikál. Lesznek különleges produkciók is. Ferenczi Gyuri és a Rackajam, akik igen sajátos akusztikus bluest játszanak, ők fognak közreműködni A boldogságkereső című dalban. De olyat is fogunk játszani, ami nincs a lemezen, viszont a közönség szereti. Néhány dal erejéig táncosok is közreműködnek, velük is évek óta ismerjük egymást, gyakran lépnek fel a Csík zenekar koncertjein. 
 
Milyen érzés a zenekar nélkül a színpadon állni? 
 
Még nagyobb felelősséget jelent. Ott hét embernek a szellemi és hangszertudásából tevődik össze a koncert, itt pedig elsősorban az én gondolataim fognak megszólalni. Kicsit izgatottabb ilyenkor az ember, mert mégiscsak az ünnepelt a házigazda, aki azt szeretné, ha mindenki jól érezné magát. 
 
Eperfahegedűn tanult meg játszani, akkor még csak három ugrós dallamot tudott, azóta eltelt jó pár évtized. Most hányat tud? 
 
Ez egy nagyon jó kérdés, mert sosem számoltam meg. Biztosan több százat, de az érdekes, hogy amikor a balesetem volt, azt követően egy csomó dolog kitörlődött a fejemből. Sok dallamot újra kellett tanulni, de akadt olyan, hogy gyakorlás közben egyszer csak előbújt az ujjamból. Ott döbbentem rá, hogy vannak olyan dallamok, amiket már rég megtanultam, csak nem emlékeztem rá. 
 
Ön szerint miért érdemes elmenni a koncertre?  
 
Sokkal közvetlenebbül és őszintébben fogok beszélni magamról és az életemről, mindezt igyekszem a tőlem telhető legjobb minőségben. A legjobb zenésztársaim jönnek el, akik egyfajta garanciát jelentenek a jóra. Nagyon sok zenei előadó van a mai világban, egyik jobb, mint a másik, így aztán nagyon jó sora van a közönségnek, éppen ezért nehéz azt mondani bárkinek is, hogy jöjjön el. Biztosan vannak olyanok, akik úgy érzik, kíváncsiak arra, mi történik, ha nincs mögöttem a zenekar, de azt hiszem, a koncert igazai sajátosságát az adja, hogy családias lesz, sok zenészbaráttal.
 
***
Csík János Úgy élni, mint a fák lemezbemutató koncert 2015. április 16-án a MOM Kulturális Központban, jegyek a helyszínen és a Ticket Express hálózatában, jegyirodáiban, a www.tex.hu oldalon kaphatók.
2015.04.13
|


Játék
Az Illumination és a Universal Pictures bemutatja Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült legújabb animációját, A Grincset.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.