Amszterdamban és Brüsszelben is nyert a Liza

Ujj Mészáros Károly első mozifilmje, a Filmalap támogatásával készült Liza, a rókatündér nyerte a legjobb európai fantasztikus film Ezüst Méliès-díját péntek este Amszterdamban.
Magyar sikerrel zárult a 31. Imagine Filmfesztivál Amszterdamban. Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmjét a rangos Ezüst Méliès-díjjal tüntette ki a nemzetközi zsűri. A Filmalap támogatásával készült abszurd romantikus vígjáték a szakmai zsűri mellett a közönséget is meghódította, ugyanis harmadik helyen végzett a közönségszavazáson.  
 
Az amszterdami Imagine filmfesztivál az Európai Fantasztikus Filmfesztiválok Szövetsége tagjaként rendezi meg évente a világhírű francia alkotóról, Georges Méliès-ről elnevezett rangos versenyt, világszerte 22 további filmfesztivállal együttműködve. Az egyes fesztiválok Méliès-díjas alkotásai egyben jelöltek is az Arany Méliès-díjra, melyet az év végén idén Triesztben adnak majd át.  
 
Az amszterdami Méliès-díjnak köszönhetően Ujj Mészáros Károly filmje is bekerült a rangos versenybe, melyen korábban Danny Boyle-t (28 nappal később, 2002), Guillermo del Torót (Ördöggerinc, 2001), Michael Winterbottomot (Code 46, 2003) és Tomas Alfredsont (Engedj be, 2008) is díjazták többek közt. 
 
Ujj Mészáros Károly videoüzenetben köszöntette az amszterdami fesztivált, ugyanis éppen Brüsszelben, a fantasztikus filmek fesztiválján (BIFFF) mutattta be a Liza, a rókatündért. Azóta kiderült, hogy Brüsszelben vasárnap este két díjat is nyert a film. Az abszurd romantikus vígjátékot a nemzetközi zsűri a „7. Pálya” (7e Paralléle) szekció fődíjával jutalmazta. A szakmai zsűri mellett a Liza, a rókatündér a belga közönséget is elbűvölte, és a rangos seregszemle másik fontos díját, a Pegazus Közönségdíjat is bezsebelte.
 
A Balsai Mónika, Bede-Fazekas Szabolcs és David Sakurai főszereplésével készült alkotás nemzetközi fesztiválkörútja folytatódik: a hétvégén Tajvan nemzetközi zsánerfilm fesztiválján látható Tajpejben.  
 
A Liza, a rókatündér a Filmalap 220,36 millió forint értékű filmgyártási támogatásával készült a Filmteam produkciójában, producere Major István. Ujj Mészáros Károly első mozifilmje február 19. óta nagy sikerrel szerepel a magyar mozikban az A Company Hungary forgalmazásában, eddig mintegy 92 000-en váltottak rá már jegyet.  
 
2015.04.20
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:10
18:30
Zoolander, a trendkívüli
amerikai vígjáték, 2001
18:30
Halálos iramban: Ötödik sebesség
amerikai akciófilm, 2011 (ism.)
18:45
Jupiter felemelkedése
amerikai-ausztrál akciófilm, 2015
18:55
Amra és a második házasság
szaúd-arábiai vígjáték, 2018
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.