Bazi nagy francia lagzik

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (34)
„Ha valaki összemossa a bevándorlókat a bűnözőkkel, te meg sem szólalsz” – tanácsolja arab férjének a kedves filmbéli francia feleség, és ez csodás aktualitást kölcsönöz a történetnek a jelenleg folyó hazai politikai hisztériakeltés szempontjából.
A Verneuil család a francia felső középosztály díszei: fehérek, katolikusok, vagyonosok és bár kifelé nyitottak a világra, mégis előítéleteik rabjai. A család négy felnőtt leánygyermekéből három mindenféle idegennel adja össze magát – kínaival, arabbal és egy szefárd zsidóval -, és amikor a negyedik lánycsemete egy fekete srácot mutat be szüleinek, kiborulni látszik a bili. 
 
Philippe de Chauveron pazarul ráérzett a (nyugat-)európai polgárság ellentmondásos helyzetében rejlő megannyi lehetőségre, és nem véletlen, hogy a film óriási siker lett odahaza, még akkor is, ha sokan háborognak az egész történetet összetartó (vélt) rasszista és hímsoviniszta vicceken. Mert van egy csavar: nemcsak a francia burzsoá családban pezseg a megannyi előítélet és lenézés, de a lenézett sógorokban, akik egymást bőrszín és vallás szerint csak Bruce Lee-nek, Kohnnak vagy Kadhafinak szólítják, a fekete srác apja pedig csak azért jár törzsi hacukában, hogy a „fehéreket” bosszantsa, és a film természetesen mindenkit kinevet. Teszi ezt egészséges infantilizmussal, sok felesleges rohangálással és a francia vígjáték mindenese, Christian Clavier közreműködésével, akit nemrég láthattunk egy másik ideges családfőként a Ne zavarjatok! című, kevésbé sikerült darabban. A moziból kifelé jövet pedig mindenki magába nézhet, és a családjára gondolhat, de az is jusson eszébe, rólunk mit gondolhatnak mások. 
 
Vízer
2015.05.21
|
Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?
francia vígjáték, 97 perc, 2014
A francia házaspár szigorú katolikus szellemben nevelte fel négy lányát, akik közül már három férjhez ment más vallású férfiakhoz, a szülők nagy sajnálatára. Az utolsó lány most készül házasodni, de a szülők most sem lehetnek felhőtlenül boldogok.
Forgalmazza: MTVA
Bemutató: 2015. május 21.
(8 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban.
Filmek a TV-ben
18:15
Koreai rulett
dél-koreai akciófilm, 2013
18:25
Csokoládé
angol romantikus film, 2000
18:30
Virágvölgy
magyar film, 2018
18:35
Inferno
amerikai-japán-magyar-török thriller, 2016
18:40
Fák jú, Tanár úr! 3.
német vígjáték, 2017
Ma 15:00-től Zurgó együttes a Mesterségek Ünnepén, 21:00-től meg táncház velük! @mestersegekunnepe #mestersegekunnepe #zurgoegyuttes #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.