Éden

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (4)
A magyar származású francia rendező, Olivier Assayas fedezte fel Mia Hansen-Løve-ot, akit két filmje főszereplőjének is megtett, majd biztos, ami biztos alapon feleségül is vett, a hölgy pedig fiatal színészből korához képes érett rendező lett, és már negyedik nagyjátékfilmjét készítette el.
A világ legmenőbb nevű rendezőnője, Mia Hansen-Løve korábbi munkái – Viszlát, első szerelem, Gyermekeim apja – is személyes emlékekre épültek, és ez most sincs másként. Eddigi legambiciózusabb munkája, az Eden tulajdonképpen bátyjáról, Svenről szól, aki a ’90-es években népszerű DJ volt, most pedig részt vett a forgatókönyv megírásában is. A történetben őt már Paulnak hívják, és láthatjuk, miként válik az egykor félénk tinédzser a kor meghatározó francia zenei hangzásvilága, a French Touch fontos alakjává, és folyamatosan cserélődő barátai között megismerhetjük Guy-Manuel de Homem-Christót és Thomas Bangaltert (ha valakinek nem cseng ismerősen a két név, a Daft Punkról van szó), és ez a közeg feltárul előttünk minden csillogó és kevésbé csillogó aspektusával együtt.
 
Ez egy izgalmas világ, a rendezőnő azonban némi visszafogottságal ábrázolja, és a Pault életre keltő, szinte teljesen ismeretlen Félix de Givry is mintha teljesen kábán, kívülállóként mozogna benne. Ez nem jelenti azt, hogy a mintegy 20 év történéseit szükségszerűen epizodisztikus módon átfogó filmnek ne lenne egy különös, megkapó hangulata, és jó érzékkel idéz fel egy korszakot, már megszakadt kapcsolatokat és barátságokat, és a Daft Punkkal kapcsolatban az is kiderül, hogy Mia Hansen-Løve-nek remek humora is van. Az viszont sajnos nem derül ki, hogyan lesz valakiből profi DJ, azon túl, hogy magától értetődően szereti a zenét, pedig ez érdekelt volna.
Vízer
2015.05.18
|
Eden
francia dráma, 131 perc, 2014
Egy francia DJ élete, aki feltalálta az elektronikus zene különféle válfajait és ezáltal híres lett a '90-es években.
Rendező:

Mia Hansen-Love

Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2015. május 21.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.