Kedvenc helyek

Paradise Lost: The Plague Within

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (37)
[ metal ] Ha a Gothic lemez idején valaki azt mondja, hogy 7 évvel később a Paradise Lost kvázi Depeche Mode-tribute-tá avanzsál, garantáltan körberöhögik. Akárcsak azt, aki 1999-ben elképzelhetőnek tartotta, hogy egyszer még hallani fogja Nick Holmes hörgését.
A „vissza a gyökerekhez” hozzáállás a folyamatosan változó zenekarok esetében általában nem csak az ötlettelenség egyik legmegbízhatóbb jele, de többnyire kikövezett út is a biztos öngyilkosságba. Nos, a Paradise Lost esetében mégis bejött a merész húzás. Persze a folyamatnak már 2005 környékén voltak előjelei. Az ekkoriban megjelent cím nélküli lemez végleg szakított a One Second által kijelölt irányvonallal, és a gothic/doom metal egykori ősatyjai albumról albumra visszataláltak klasszikus hangzásukhoz.  
 
Aztán jött a Bloodbath projekt Nick Holmes véres torkú vokáljaival, és Greg Mackintosh gitáros Vallenfyre nevezetű zenekarával is ráerősített, hogy akár a Paradise Lost zenéjébe is készek visszahozni a death metal hatásokat. Amellett, hogy a The Plague Within egyértelmű hátraarc a 90-es évek elejére, kiválóan érzékelteti azt a fejlődést, amin a formáció keresztülment az elmúlt két évtizedben. Holmes önmagához képest egészen bámulatos dolgokat énekel, dallamait pedig kiválóan kombinálja hörgéseivel, halld az An Eternity Of Lies című szerzeményt. Ez azonban önmagában, fogós dalok nélkül édeskevés lenne, szerencsére az albumon nincsenek üresjáratok. 
 

 
Mackintosh és Aaron Aedy gitártémái egyszerre súlyosak, fülbemászóak és változatosak is. Míg a klipes Beneath Broken Earth egy pl. klasszikus, lassan hömpölygő doom metal esszencia, addig a Flesh From Bone a zenekar pályafutásának egyik leggyorsabb dala. Ami pedig talán mindennél fontosabb: a The Plague Within a bevezetőben taglalt dolgok ellenére is egy ízig-vérig hiteles anyag, melyen híre-hamva sincs görcsnek vagy megfelelési kényszernek. Már most megkockáztathatjuk: Mackintoshék az év egyik legjobb metállemezét tették le az asztalra. 
 
kirsch
2015.06.08
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.