Kedvenc helyek

„Minden egyes koncertünk olyan mint egy esküvő” - Kolektif Istanbul

Törökország egyik legfontosabb világzenei exportcikke, az anatóliai és balkáni hagyományokat ötvöző Kolektif Istanbul zenekar a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ meghívására érkezik Magyarországra.
Ha öt szóval kéne jellemezni a zenéteket, mik lennének azok? 
 
Isztambul, energia, közönség, groove, élet 
 
Mi jellemzi a mai isztambuli zenei forgatagot és azon belül ti hol helyezkedtek el? 
 
Törökország mozgalmas életformája természetesen a zenei életben is kifejezésre kerül. Bármi történik is egy ország életében, az első körben a kulturális és művészeti világban csapódik le. Mindezek ellenére a mi szerepünk mit sem változik: szerelmesek vagyunk egymásba a minket hallgató közönséggel. Minden egyes koncertünk olyan mint egy esküvő, olyan formában, hogy a menyasszony és a vőlegény is hozzánk tartozik. Egy dologban biztosak vagyunk: akik eljönnek a koncertünkre, aznap este legalább annyira boldogok lesznek, mint mi. Szerintem nekünk ez a legfontosabb szerepünk és küldetésünk.  
 
Mit szeretnétek közvetíteni a zenétekkel? 
 
Azt próbáljuk elmagyarázni a zenénkkel és ezt bemutatni példákkal, hogy a zenét nem szabad bizonyos stílusok határai közé beszorítani. Arra szeretnénk emlékeztetni mindenkit, hogy a zene sosem az emberek egy meghatározott, szűk csoportjának készült. Játszottunk már Brazíliában, Beninben, Irakban, a svájci Montreaux-i Jazz Fesztiválon, németországi luxusklubokban, Isztambul legfelkapottabb koncerthelyszínein, de ugyanúgy játszottunk pici török falvakban is. A zene összehoz. Mi ezt nemcsak mondjuk, hanem meg is éljük.  
 
Hogyan lett egy francia zenész az alapítója egy balkán zenét játszó török zenekarnak? 
 
Ez alapvetően Richard Laniepce zene iránt érzett szerelméből következik. Ezt a szerelmet követve járt be számos országot, míg végül Isztambulban találta magát. Mivel Isztambul kozmopolita város, ezért francia származása nem biztosít a zenekarnak különleges lehetőségeket, csupán egy plusz színt ad a zenéhez. Természetesen a csapat szíve és hajtómotora Richard, talán mi is miatta kezdtünk el új szemmel tekinteni a saját zenei hagyományunkra. Most már, még ha a leghipszterebb helyekről is van szó, ha egy török meglát egy franciát hastáncolni, akkor ő is rákezd. Nem beszélve arról, hogy 14 évnyi itt eltöltött idő után, most már Richard is ugyanannyira isztambulinak számít, mint a csapat bármely másik tagja. 
 
Szerintetek miért érdemes eljönni a koncertetekre? 
 
Ahogyan korábban is említettem, a repertoárunk leginkább török és balkáni lagzikon játszott zenékből áll, így egy Kolektif-koncert semmiben nem különbözik egy esküvőtől. Így aztán ahhoz, hogy valaki ezt a zenét élvezni tudja és teljesen a hatása alá kerülhessen, semmi szükség arra, hogy minket és a dalainkat ismerje korábbról! Aki szeretne velünk egy estén át táncolni és boldogságában ugrálni, várjuk szeretettel június 27-én az A38 hajóra! Nem beszélve arról, hogy a magyarok szívétől és ízlésétől egyáltalán nem áll messze ez a stílus. Ha ausztrálokat és finneket meg tudtunk táncoltatni, akkor nem hiszem, hogy gond lenne a magyarokat úgy megtáncoltatni, hogy a hátukon is folyjon a víz. Nem utolsósorban ez az este nekünk két szempontból is fontos: az egyik, hogy ez lesz az első találkozásunk a magyar közönséggel, emiatt nagyon izgatottan várjuk, a második pedig, hogy készülünk egy kis meglepetéssel: ugyanis a világhírű zenész Ivo Papasov zenésztársa, a világ egyik legjobb dobosa fog minket kísérni aznap a színpadon. Mi már nagyon izgatottak vagyunk, ti se hagyjátok ki!  
 
Hányféle hangszer szólal majd meg a koncerten és ezekből melyek a magyaroknak valószínűleg nem ismert hangszer? 
 
A színpadon összesen hatan leszünk. Lesz szaxofon, klarinét, trombita, harmonika, szuzafon és dob. Ezeken kívül pedig a szaxofonon játszó Richard dudán, a harmonikán játszó Tamer pedig billentyűkön mutatja be tehetségét.  
 
2015.06.10
|


Játék
A legendás Spike Lee rendezésében érkezik ez az elképesztő igaz történet, amely egy valódi amerikai hősről mesél.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.