Kedvenc helyek

Ganxsta Zolee és a Kartel: 20 év gengszter rap

est.hu:
8/10
|
olvasói
3/10 (30)
[ hiphop / pop / rock ] Jó húsz éve a családanyák egy emberként kezdtek a fülükön át köhögni, mikor gyermekük szobájába toppanva először szembesültek a Ganxsta Zolee és a Kartel munkásságával. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy hasonló szövegvilággal bíró alakulat lemezszerződéshez jusson.
És senki nem állíthatja, hogy egy szénné varrt, politikailag tökéletesen inkorrekt, egyben nagyon is szerethető rapcsapat nem volt egyéni színfolt a fröccsöntött fiúbandák és a Keresztes Ildikó vagy Kozma Orsi-hangon éneklő dancefloorborzalmak tengerében. Ám 1995-ben még legnagyobb szimpatizánsai sem gondolták volna, hogy a Kartel 2015-ben is tényező lesz a hazai színtéren. Azonban megalakulásuk után két évvel megjelent a Jégre teszlek című lemez, a többi pedig már történelem. 
 

 
A húszéves évfordulót az alábbi tribute-lemez hivatott megünnepelni, melyen a legkülönfélébb műfajokban mozgó hazai előadók dolgoztak fel Kartel-dalokat saját szájízük szerint. A hasonló feldolgozások akkor igazán izgalmasak, ha az előadó úgy formálja saját képére az adott dalt, hogy az megőriz valamit eredeti karakteréből is. Ilyen pl. a funkys Keleti oldal, nyugati oldal a Fish!-től, a dallamos énekkel ellátott Nincs erő a Murieltől, az ír kocsmapunkos Vato Loco a Paddy and the Ratstől vagy a balkáni gipsy punkba ültetett Szerb határ felé a Gypo Circustól. Az egyik legjobb feldolgozás egyértelműen a Quimbyé, akik megannyi Kartel (sőt, Dopeman és TKO)-szerzemény szövegét felhasználva egy komplett saját dalt gyúrtak össze. 
 

 
Több közreműködő az eredeti sorokat teljes egészében átírta, ezek közül azonban csak a Ferenczi György és a Rackajam-féle Boom a fejbe működik tökéletesen. Egyrészt mert az öreg herflikirály totálisan poénra vette a dolgot, másrészt mert az új szöveg egy az egyben Döglégyékről szól. Hasonlóan állt hozzá a feladathoz az Alma együttes is, akik egy radikális húzással cuki gyerekdalt varázsoltak a legmocskosabb Kartel-örökbecsűből. A 20 év gengszter rap nem egy KISS My Ass vagy egy Judgement Night, de egyszeri érdekességként több mint kiváló. 
kirsch
2015.06.23
|


Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.