Richard Gere-rel ünnepeltette magát az 50. Karlovy Vary-i Filmfesztivál

A cseh fürdőváros filmfesztiválja idén jubilált. Szerencsére a cseh rocklegendák nyitónapi nosztalgiabulijáról szerencsésen lemaradtam, így nekem már csak Richard Gere jutott, aki hatalmas tömeg előtt, a nyári kertmoziban mutatta be örök klasszikusát, a Micsoda nőt. A magyar filmek az idei fesztiválról se hiányozhattak.
A már valószínűleg gyerekként is ősz hajkoronát viselő filmsztár egyébként nem csak nosztalgiázni és életműdíjat átvenni jött, hanem két aktuális filmje is bekerült a programba. A Time Out of Mindban hajléktalant, a Frannyben pedig egy gyászát feldolgozni képtelen férfit alakít, és jól látszik, hogy a sztár az utóbbi években teljesen új irányba terelte a karrierjét. Már nem érdeklik őt a nagy stúdiók sok tízmillió dolláros projektjei, hanem inkább kihívást jelentő független filmekben dolgozik, és fontos számára, hogy a munkái ne csak szórakoztassanak, hanem üzenettel is rendelkezzenek. Kétségtelen, hogy Gere nem most van a karrierje csúcsán, de ebből Karlovy Varyban semmi sem érződött. Ahová csak ment, a vörös szőnyeg körül mindig hatalmas tömeg várta. 
 
A fesztivál idén 223 filmet mutatott be, melyek közül 35-öt világpremierként, 26-ot pedig nemzetközi premierként láthatott a közönség. A versenyszekció mindig is Karlovy Vary gyenge pontja volt. Az egyszeri újságíró ezzel kapcsolatban jobban teszi, hogy beül a videoszobába, és minél több versenyfilmbe néz bele, hogy a mozitermekbe már tényleg csak azokra üljön be, amikre megéri ráfordítani azt az időt. Jómagam és a körülöttem gyorsfilmező kollégák is úgy tizenöt-húszpercenként ugrottunk át egy-egy filmet, megkímélve magunkat a végigszenvedéstől. Persze pechemre pont a győztes Bob and the Trees című független amerikai filmben nem néztem bele, pedig ez a favágós mozi kifejezetten szimpatikusnak tűnt. A versenyszekció helyett Karlovy Varyba inkább a többi fesztivál díjnyertes filmjeinek bepótolása miatt érdemes menni, és idén is itt volt a Sundance és a Berlinale legjava, jó néhány Cannes-ban sikert aratott címmel megspékelve. 
 
Ha a versenyszekcióban nem is, a kelet-európai térség fiatal filmeseit összegyűjtő East of the West szekcióban azért képviseltették magukat a magyarok, méghozzá rögtön két filmmel is. A Zero kapásból kisebb botrányt kavart. Nemes Gyula kijelentette, hogy a Filmalap szabályosan megzsarolta: nem kapja meg a 180 millió forintos támogatást, ha a filmből nem satírozza ki a magyar miniszterelnök (ezt ő nem mondta ki, de a teljes magyar sajtó megírta) képét egy dinnyéről, amit a terroristák szétlőnek. A cenzúrát kiáltás mindig hatásos eszköz, ám ahhoz, hogy tényleg belegondoljunk, hogy mit is jelent mindez, nem ártott volna egy jó filmet letenni az asztalra. A Zero sajnos csak egy némafilmes elemekkel dolgozó, időnként fekete-fehér, máskor meg színes katyvasz, amiben számos filmes stílus keveredik, és bár a rendező állítólag térdcsapkodós vígjátéknak szánta, talán ő az egyetlen, aki nevetni tud rajta.
 
Nem csoda, hogy a szekció fődíját nem ő, hanem Horváth Lili kapta, akinek első nagyjátékfilmje, A szerdai gyerek ugyan a magyar kritikusokat eléggé megosztotta, de a zsűri és a külföldi újságírók odáig voltak érte. Érzékeny film ez egy kiskorúként szülő anyukáról, aki betöltve a 18-as szeretné visszakapni a gyermekét, csakhogy ehhez előbb biztosítania kell számára a megfelelő körülményeket. A főhőst játszó Vecsei Kinga nevét jól jegyezzük meg: ő lesz az új Jakab Juli
 
Tulu
2015.07.13
|


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
18:15
Volt egyszer egy randi
amerikai romantikus vígjáték, 2017
18:20
Miami Vice
amerikai akciófilm, 2006
18:25
Kalózok
dél-koreai kalandfilm, 2014
18:30
Sherlock Gnomes
angol-amerikai animációs film, 2018
18:45
Halálos fegyver 2.
amerikai akcióvígjáték, 1989
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.