Kedvenc helyek

„Szabadítsd fel az elmédet, és a hátsód magától követni fogja azt!”- James Copley (Electro Deluxe)

[ funk / soul ]
A világ egyik legsikeresebb soul-funk formációja, az Electro Deluxe is fellép az idei Alba Regia Feszten. A francia csapat augusztus 3-án Székesfehérváron, a Hotel Magyar Király előtti téren varázsolja el a nagyérdeműt egy ingyenes koncerttel.
Milyen fesztiválokon fordultok meg a nyáron?  
 
Helló mindenkinek, köszönjük az interjút. Rengeteg pop- és jazzfesztiválon játszunk Európa-szerte, nagyokon, kicsiken és hatalmasokon is. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy Magyarországra is jövünk a nyáron, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy az itteni rajongóinknak is zenélhetünk. 
 
Legújabb albumotok (Home) elsőként tarolt a digitális listákon, és világszerte vannak rajongóitok. Véleményed szerint milyen alappillérei vannak a nemzetközi sikernek manapság?  
 
A siker szerintem hosszú távon dől el. Hamarosan a 15 éves fennállásunkat ünnepeljük, tehát a mi sikerünk sem egy éjszaka alatt jött. Folyamatosan megpróbálunk jó dalokat írni, olyanokat, melyeket mi is szívesen hallgatunk, amelyekre mi is táncolunk, vagy éppen szeretkezünk. Vannak olyan rajongóink, akik a kezdetek óta velünk vannak, szinte velünk együtt nőttek fel, de folyamatosan igyekszünk bővíteni is ezt a kört. Az mindenképpen megkülönböztető jegyünk, hogy a zene mellett mindig igényes show-val is készülünk. Mindemellett függetlenek tudunk lenni, hiszen a közösségi médián keresztül könnyen eljuttathatjuk a zenénket az emberekhez és bármikor kommunikálhatunk a rajongóinkkal. 
 
A kezdetek óta sokat változott a zenétek? 
 
Sokat fejlődött az évek során. 2000-es évek elején, a kezdetekkor a francia jazz-electro szcéna éllovasai közé soroltak minket, majd a gépeket lecseréltük vintage hangszerekre, és a modern dirty-soul egyfajta organikus keverékévé fejlődött tovább a hangzásunk. Elektronikus zene már egy visszatérő pillanatra se található meg a dalainkban. Nyugodtan mondhatom, hogy zenénk soha sem az elektronikus trükkökön vagy akusztikán alapult, inkább egyfajta színt, texturát vitt a hangzásunkba. Büszkék vagyunk arra, hogy a saját szerzeményeinket tudjuk élő módon előadni. A nevünk is inkább poénból merült fel először, de aztán - ahogy egy szülő se változtathatja meg a gyermeke nevét csak azért, mert időközben felnőtt -, mi is kitartottunk az Electro Deluxe mellett. 
 
Elképesztően energetikus a színpadi produkciótok. Ti honnan töltekeztek? 
 
Az emberek reakciójából. A közönség szeretete és a pozitivitása az, ami lehetővé teszi számukra a kitartást. Amikor hazamegyünk a családunkhoz, gyorsan vissza kell térnünk a földre. Ez a középpontunkban tart minket, helyre teszi a fejünket, amely pozitív módon hat a zenénkre is. Gyakran kevésbé fárasztó turnén lenni, mint otthon. Emellett természetesen igyekszünk mindannyian megfelelően táplálkozni, eleget aludni és a többségünk rendszeresen sportol is. Próbálunk egy lépéssel mindig a tömeg előtt járni, ez fiatalon tart minket. 
 
Mi volt a legemlékezetesebb együttműködésetek a közelmúltban? 
 
Tavaly októberben a híres Olympia Hallban zenéltünk Párizsban. Elképesztően jó volt! Meghívtuk a barátainkat is, a világhírű és a többszörös világbajnok DJ-k a C2C is csatlakozott hozzánk valamint a Big Bandünk. Ez meglepetés volt a rajongóink számára, és amikor feljöttek a vendégeink is a színpadra, akkora ováció volt, hogy azt hittük összedől a csarnok, ld. az alábbi videón!
 

 
Francia csapatként angolul énekeltek. Könnyedén fogadta ezt a francia közönségetek? 
 
Franciaországban van a bázisunk, de én amerikai vagyok. Alapvetően azért tudunk világszerte megszólítani az embereket, mert őszinték vagyunk. Hiszünk abban, amit csinálunk. Ez a fajta zenét amerikai kontextusban találták ki, tehát van egyfajta hitelessége az angol szövegeknek, de a GROOVE az nemzetközi. Nem számít, honnan jöttél, amikor érzed a groove-ot, elkezded bólogatni a fejedet, és rázni a seggedet. Ahogy azt a nagyszerű George Clinton egyszer megfogalmazta: „Szabadítsd fel az elmédet, és a hátsód magától követni fogja azt.”
 
Mi lesz a következő zenei projektetek? 
 
Az új albumunkon dolgozunk, ami 2016-ban fog megjeleni. 
 
Tavaly volt egy közös koncertetek a magyar Peet Projecttel Budapesten… 
 
Igen, én szerepeltem velük közösen Magyarországon. Peet és pár zenész barátja egészen Észak-Hollandiáig utaztak, hogy aztán a zuhogó esőben lássanak minket élőben egy fesztiválon. Megérintett, hogy ilyen messzire eljöttek, ezért akartam személyesen is találkozni velük és köszönetet mondani. Azóta tartjuk a kapcsolatot privát és szakmai értelemben is. Kiváltság volt számomra velük játszani, sőt mi több a barátaimnak tudni őket. Alig várom, hogy ismét találkozzunk.  
 
Mivel készültök az Alba Regia Feszt-es szereplésetekre? 
 
Többnyire az utolsó albumunk, a Home dalait fogjuk játszani és egy mixet a korábbiakból.  
 
Mit üzentek azoknak, akik most fognak először hallani titeket?  
 
Elektromosság! Lépj be az otthonunkba (a szerk. Home), és hagyd, hogy a groove bemozdítson! „Szabadítsd fel az elmédet, és a hátsód magától követni fogja azt!” 
 
 
2015.07.23
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.