„Jobban szeretek ösztönből dolgozni” - Döbrösi Laura

Az HBO legújabb, őszre várható sorozata, az egy magyar újgazdag család életébe bepillantást nyújtó Aranyélet a legnagyobb kánikulában is forog tovább. A Pesti Est a 69. forgatási napon járt kint a külső budai helyszínen, ahol a sminkes kocsiban, smink közben volt alkalmunk beszélgetni az egyik főszerepet alakító Döbrösi Laurával.
A stábtól úgy hallottam, hogy nagyrészt éjszaka forgattok… 
 
Volt egy-két húzós blokk. Például az első tizenkét nap kapásból az éjszakában forgott. Múlt héten is volt egy ötnapos etap, és ezen a héten is. Sok van, nagyjából a forgatási napok fele, legalábbis ami engem illet. 
 
Hogy bírod az éjszakázást? 
 
Van a jobb verzió, a délután öttől reggel ötig. Ezt még jól viselem, de amikor este kilenctől reggel kilencig tart a forgatás, attól kicsit meg tudok borulni.  
 
Szerinted a szerepet annak köszönheted, hogy feltűntél egy másik HBO sorozatban, a Társas játékban, vagy annak, hogy Dyga Zsombor rendezővel is jó munkakapcsolatot ápolsz? 
 
Szeretném azt hinni, hogy annak köszönhetem, hogy a casting folyamán én tűntem a legalkalmasabbnak a szerepre. Persze annak is lehetett köze a döntéshez, hogy a stábból többen is tudják, hogy mit tudok. Egyébként a casting idején Zsombor még nem volt képben rendezőként. 
 
Mondhatjuk azt, hogy ez az eddigi karriered legnagyobb szerepe? 
 
Ez mindenképp egy nagyszabású produkció, amiben az egyik főszerepet játszhatom, de kicsit elbizonytalanodtam, mivel a télen forgattam Szász Attilával a Félvilág című filmet, amiben szintén egy fontos és nagyon nehéz szerepet játszom. A cselédlány abban a filmben egy igazán nagy, drámai szerep, és én eddig azt éreztem a pályafutásom legnagyobb kihívásának. 
 
Amikor az Aranyélet forgatókönyvét először olvastad, volt olyan rész, aminél fennakadták, hogy „Jézusom, ezt hogyan fogom megcsinálni?” 
 
Jó néhány ilyen akadt. Nagyon sok sírás van benne – erről a Szandra tudna mesélni (ekkor a sminkesre mosolyog)… 
 
A sírás sminkes szempontból kihívás? 
 
Az nem annyira, de néha úgy kell kisminkelnie, mintha már órák óta sírnék. Ezen kívül nagyon sok módosult tudatállapotú – részegség stb. – jelenetem is van, amik azért kihívást jelentenek. 
 
A részegség eljátszására van valamilyen bevált technikád? Vagy csak bedobsz pár felest? 
 
Azt nem szabad. (nevet) A módosult tudatállapotot a forgatáson eljátszani kell, nem átélni. Egy ilyen helyzetben tudni kell a szöveget, sokszor kell ismételni és ezek részegen nem mennek feltétlenül. Néha egyik jelenetből ugrunk a másikba, ahol már nem részeg a figura, és ez elég macerás volna pár feles után.  
 
A kamerák előtti sírást könnyű volt megtanulni? 
 
Elég sok olyan szerepet kaptam eddig, amiben sírnom kell. Most sincs rajtam sírás gomb, de az Aranyélet forgatásán éreztem először, hogy legyek épp bármilyen lelki állapotban, már bármikor meg tudnám csinálni. 15-20 percnyi ráhangolódásra azért szükségem van előtte. 
 
Megnézted az eredeti sorozatot, ami alapján az Aranyélet készült? 
 
Még nem, de a magyar változat amúgy is rengeteg dologban eltér tőle. Persze érdekel, hogy ott mit hoztak ki a dologból, és milyen az a színésznő, aki eredetileg játszotta a karakterem, de inkább csak azután nézném meg, miután kész leszünk. Magamat sem szeretem visszanézni, és attól tartok, ha megnézném az eredetit, akkor túl sokat spekulálnék miatta az alakításomon. Jobban szeretek ösztönből dolgozni. 
 
A sorozatbéli karaktered, Mira mennyiben hasonlít rád? 
 
Egy karakter megformálásánál az egyik legalapvetőbb feladat meghatározni, hogy miben hasonlít rám és miben különbözik tőlem. Általában a mérleg mindkét oldalára egy csomó tulajdonság felkerül. Engem is sokan koravénnek tartanak, mint Mirát, mármint olyan értelemben, hogy ő is sokkal érettebben gondolkodik a koránál. Én is jó tanuló voltam az iskolában, és én is céltudatos voltam/vagyok, de közben mindkettőnkben ott van némi naivitás is. 
 
Melyik jelenet jelentette számodra a legnagyobb kihívást a forgatáson? 
 
Volt egy nagy, hatperces családi veszekedésjelenet a nappaliban, amit egyben vettünk fel. Ez nyolcoldalnyi szöveget jelentett a forgatókönyvben. Ez rendkívül intenzív és jó élmény volt. 
 
*** 
 
22 éves, a sorozatbéli karaktere, Mira pedig 16. 
 
A Társas játék 2. évadában ismerte meg az ország. 
 
Tavaly a Couch Surfben moziban is láthattuk. 
Tulu
2015.07.27
|


Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
18:15
Egy páratlan páros
kanadai vígjáték, 2003
18:20
A vasálarcos
francia akciófilm, 1998
18:25
Oltári nő
amerikai romantikus vígjáték, 1999
18:25
Power Rangers
amerikai sci-fi akciófilm, 2017
18:30
Hazárd megye lordjai
amerikai akcióvígjáték, 2005
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
04:04
Pat, a kutya
2017, 75. rész: Robot-Pat
04:05
Chuck megoldja
I. évad, 8. rész
04:10
Gumball csodálatos világa
2011, 272. rész: A cserbenhagyás
04:10
Pat, a kutya
2017, 76. rész: Macskamászóka
04:10
A Thunderman család
IV. évad, 427. rész: Megtáncoltatott múlt
Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.