Decemberben mutatják be a magyar mozik Horváth Lili első nagyjátékfilmjét

December 3-án mutatják be a magyar mozik, a Wednesday Group forgalmazásában, Horváth Lili első nagyjátékfilmjét. A Szerdai gyerek szerelmi háromszög-dráma, középpont-jában egy tinédzser anyával.
A film egy különös felnőtté válási történet, melyben egy olyan lánynak kell anyává érnie, akinek magának nem volt édesanyja. A film hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja (Vecsei Kinga): felelőtlen kamasz, aki egy négyéves kisfiúért tartozik felelősséggel. Maja önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy fia felügyeleti jogát megszerezze – nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik. Maja, aki ahhoz szokott hozzá, hogy mindenben gyereke apja döntsön helyette, először találkozik olyan férfival, aki úgy tűnik: bízik benne. A régi megszokásoktól azonban nem egyszerű szabadulnia. 
 
A Szerdai gyerek külföldön már bizonyított: az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon az East of the West szekció fődíját, illetve a külföldi kritikusok Fedeora-díját is elnyerte. Az alkotás ezzel megkezdte nemzetközi körútját – a következő hónapokban számos további rangos fesztivál versenyprogramjában szerepel majd. 
 
A Szerdai gyerek főhősét, Maját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervezés szakos hallgatója, Vecsei Kinga játssza, akinek ez volt élete első színészi feladata. Alakításáról a következőképp ír a Variety, Hollywood első számú filmes folyóirata:  
 
„Vecsei tökéletesen jeleníti meg Maja komplex karakterének különböző rétegeit: kemény és mégis gyengéd, védekező és kihívó, leleményes és csábító.”  
 
Vecsei Kinga mellett számos további amatőrszínész kapott jelentős szerepet a filmben. Az amatőrök mellett ugyanakkor olyan ismert színészek is feltűnnek, mint Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor, Nagy Ervin és Dér Denisa.  
 
„Az elsőfilmes rendező biztos kézzel vezeti a részint amatőrszereplőkből álló színészgárdát, és kamerakezelése is komoly érzékről tanúskodik: minden jelenetből a lehető legtöbbet hozza ki” - írja a The Hollywood Reporter. 
 
A magyar-német koprodukcióban készült film sikere egy jórészt elsőfilmesekből álló fiatal kreatív csapat közös munkájának eredménye. Horváth Lili rendezőn és Vecsei Kinga fő-szereplőn kívül a Szerdai gyerek a nagyjátékfilmes bemutatkozása többek közt Fehér Károly producernek, Szabó Dániel vágónak és Maly Róbert operatőrnek is. A Szerdai gyerek képi világáról következőképp ír a The Hollywood Reporter: „A fiatal és igen tehetséges operatőr, Maly Róbert szobrászian, lágyan megformált fényei, az átgondolt képkivágások és kameramozgások meglepő eleganciával és nyugalommal itatják át a filmet. Mintha egy olyan világról mesélnének ezek a képek, ahová a film egymással bajlódó főszereplői törekszenek: egy ki-csivel stabilabb, szebb világról.” 
 
A Szerdai gyerek zeneszerzője Presser Gábor, hangmérnöke Várhegyi Rudolf, kooproducerek: Henning Kamm és Pataki Ági. A film a Magyar Nemzeti Filmalap és a Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein támogatásával készült. 
2015.09.17
|


Film premierek

Elrabolt világ

amerikai sci-fi, 109 perc, 2019

Mi

amerikai horror, 116 perc, 2019

Életem értelmei

belga-francia filmdráma, 98 perc, 2018

Colette

amerikai-angol életrajzi dráma, 111 perc, 2018

Bazi nagy francia lagzik 2.

francia vígjáték, 99 perc, 2019

A világ gyengéd közönye

francia-kazahsztáni filmdráma, 100 perc, 2018
Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
18:15
Egy páratlan páros
kanadai vígjáték, 2003
18:20
A vasálarcos
francia akciófilm, 1998
18:25
Oltári nő
amerikai romantikus vígjáték, 1999
18:25
Power Rangers
amerikai sci-fi akciófilm, 2017
18:30
Hazárd megye lordjai
amerikai akcióvígjáték, 2005
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.