Kedvenc helyek

Chris Cornell: Higher Truth

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (4)
[ country / rock ] Dogma: attól, hogy egy zenekar több alapművet is letett az asztalra vagy ne adj’ isten, részese volt egy komplett zenei forradalom elindításának, még az égvilágon semmi nem garantálja, hogy a csapat tagjai szólóban ne lennének képesek minősíthetetlen produkcióra.
Erre Chris Cornellnél keresve sem találnánk jobb példát. Vélhetőleg nem létezik olyan entitás a világegyetemben, mely a Soundgardent – mely megalkotta a Badmotorfinger és a Superunknown albumokat – túlértékeltnek kiáltaná ki. Ezzel szemben a frontember szólómunkássága mindennek mondható, csak makulátlannak nem. Pedig az 1999-es Euphoria Morning nagyszerű alkotás volt, a 2007-es Carry On kommersz dalaival már majdnem annyira indokolatlan folytatásnak tűnt, mint a Psycho II. De az igazi borzalom csak ezután következett: minden idők egyik legkarakteresebb hangú rockénekese Timbaland és Justin Timberlake produceri munkája mellett nekiállt Scream című lemezének, a hatás pedig nem maradt el: a zenetévék tizenéves célközönségét szimplán hidegen hagyta az anyag, a rockrajongók pedig az előzetes szerzemények után csipesszel sem voltak hajlandók hozzányúlni. 
 

 
Ami Kurt Cobain számára a shotgun volt, azt Cornell esetében hajszál híján ez az album testesítette meg. Bár az újjáalakuló Soundgarden feledtette a rossz emlékeket, frontemberünket azonban álmatlan éjszakáin még kísérthette a 2009-es baklövés emléke, így egy újabb szólólemezzel igyekezett kiköszörülni a csorbát. A Higher Truth már köszönőviszonyban sincs azzal a löttyedt r&b-anyaggal, melynek egyes pillanatait a fürdőszobatükör előtt szelfiző tinicsajok is kikérték volna maguknak. Cornell ezúttal – egyedüli szerzőként – egy jórészt akusztikus, country hatásokban bővelkedő lemezt írt, melynek meglepetésfaktora egy Motörhead-albuméval vetekszik. Az akusztikus gitár mellett itt-ott dob és zongora is helyet kap a dalokban, ugyanakkor kísérletezésnek híre-hamva sincs. És bár pár doboz sör társaságában kiváltképp jólesik hallgatni a Before We Disappear, a Murderer Of Blue Skies vagy a Bend In The Road merengését, mindez egy órán keresztül több mint fárasztó. De vigasztaljon minket, hogy már íródik az új Soundgarden-mű. 
kirsch
2015.09.22
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.