Így készült a Mentőexpedíció

Úgy tűnik, nyáron A kém megtörte az átkot, miszerint minden Magyarországon forgatott hollywoodi szuperprodukció pocsék lesz, mivel a Mentőexpedíció a torontói premierje óta csak úgy gyűjtögeti az ajnározó kritikákat. Lássuk hogyan készült ez a lélegzetelállító science fiction mozi!
10. Andy Weir hobbiból írta meg a Mentőexpedíciót (eredeti címén A marsit), és kitette a blogjára, hogy bárki ingyen elolvashassa. Az olvasók szerették volna, hogy valami használhatóbb formátumban is olvasható legyen, így az Amazon Kindlején is letölthetővé tette, és bár ingyen akarta adni, a cég szabályai szerint a minimum árat, 90 centet el kellett kérnie érte. 
 
9. Sokáig úgy volt, hogy Drew Goddard, a film forgatókönyvírója egyben meg is rendezheti a történetet, ám a Sony felajánlotta neki a Sinister Six című képregényfilm rendezői székét, és ő azonnal átnyergelt oda. Nem volt túl jó döntés, ugyanis a Sinister Sixet azóta törölték. A beugró Ridley Scott lett, aki a Prometheus második részét csúsztatta el a Mentőexpedíció kedvéért. 
 
8. Scott persze nem hagyta veszni a tudást, amit a Prometheusra készülve összeszedett. A Mentőexpedíció űrhajós szkafandereit a prometheusos szkafanderek alapjait használva készítették el. 
 
7. Matt Damonnak eleinte voltak kétségei, hogy elvállalja-e a szerepet, mivel a tavalyi Csillagok közöttben pont egy olyan űrhajóst alakított, aki egyedül maradt egy isten háta mögötti bolygón. Amikor kiderült, hogy Ridley Scott rendezőt egyáltalán nem zavarja az összefüggés, ő is túltette magát a dolgon és igent mondott. 
 
6. A Csillagok közöttben nemcsak Matt Damon, hanem Jessica Chastain is szerepelt, és bár mindketten fontos szereplők voltak, ott nem volt közös jelenetük. 
 
5. A NASA minden létező szinten támogatta a film elkészülését, mivel a következő években óriási összegeket igényelnek az amerikai államtól az űrkutatás támogatására, és szükségük van arra, hogy a közvélemény szimpatizáljon velük. Ehhez egy népszerű film óriási segítséget tud jelenteni. 
 
4. A filmet ugyan Jordánia mellett Budapesten és Etyeken is forgatták, mégsem volt teli a sajtó a sztárok miatti útlezárások híreivel. Ez nem is csoda, mivel szinte végig stúdióban dolgoztak (a Bálnába azért ellátogattak), hogy a NASA-s helyszíneket, és a nem sivatagos Marson játszódó felvételeket rögzítsék. 
 
3. Magyarországot azért választották az alkotók, mert itt található a világ egyik legnagyobb és legmagasabb stúdióhangjára Etyeken. Az egyetlen vetélytársunk London volt, de őket a jobb adóvisszatérítési rátáinkkal tudtuk kiütni a nyeregből. 
 
2. A forgatás összesen 70 napig tartott, ami egy efféle nagyszabású produkció esetében nem számít soknak. 
 
1. A stúdióban valóban volt egy jókora burgonyafarm, amelynek minden részén más fejlettségi fokban lévő krumplik teremtek, így bármilyen méretű burgonyára volt szükség, azonnal tudtak vele forgatni. 
 
 
2015.09.28
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.