Kedvenc helyek

Ghost: Meliora

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (7)
[ classic rock / metal / rock ] Vajon mi lett volna a KISS sorsa, ha Gene Simmons anno azt mondja: „hagyjál már, az arcfestés a bohócok kiváltsága!” Nem elképzelhetetlen, hogy zrt. helyett jelenleg is zenekarként üzemelne. Ugyanakkor arénák helyett jó eséllyel csak tágasabb rockklubokat töltene meg.
A jól megválasztott imidzsnek már a 70-es években is komoly jelentősége volt, pedig akkoriban az internet gondolata legfeljebb Philip K. Dick agyában fogant meg. Úgy tűnik, az ominózus recept a 2010-es évek brutális dömpingjében is hatásosnak bizonyult. A svéd Ghost idejében rájött: az, hogy hatásosan elegyítik a Blue Oyster Cult és a Mercyful Fate stílusjegyeit, még önmagában nem elegendő az üdvösséghez, pláne nem a retróhullám kellős közepén. Ezért hát nem átallottak magukat sátánista egyházfőnek és alattvalóinak maszkírozni magukat. És lám, közröhej helyett népes rajongás, sőt, olykor indokolatlan ajnározás tárgyává váltak.
 

 
Hype ide vagy oda, a Ghost nem több egy kiváló dalszerzőkkel bíró, szórakoztató rockcsapatnál. A két korábbi lemezhez hasonlóan a Meliora sem szolgál rá a szuperlatívuszokra, de ezúttal is egy kétség kívül erős anyag született. A templomi orgonával megtámogatott, monumentális Spirit kapásból egy olyan szerzemény, melynek hatására ördögvillába rándulnak a hallgató ujjai, a csupán Nameless Ghoulsként emlegetett gitárosok eszeveszetten fogós szólókat pakoltak egymásra.
 

 
A From The Pinnacle To The Pibtben már King Diamond szelleme is ott kísért, noha Papa Emeritus III (igen, állítólag ő már a harmadik frontember) ódzkodik a sátáni fejhangoktól. A Circle egyes gitártémái akár a Slayerben is megállnák a helyüket, ám a – szándékosan – polírozott hangzás miatt nem hatnak különösen súlyosnak. Ezt egy instrumentális átvezető, majd a He Is követi, mely kiadatlan Blue Oyster Cult-líra is lehetne. A Ghostra továbbra sem érdemes úgy tekinteni, mint a 2010-es évek Black Sabbath-jára, de tény, hogy saját műfajukban újfent kitettek magukért. 
kirsch
2015.10.09
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.