Így készült a Vissza a jövőbe

A nyolcvanas évtized egyik legnagyobb filmsikerén nem fogott az idő, és ma is ugyanolyan veszettül szórakoztató, mint harminc évvel ezelőtt. Az újbóli mozipremier apropóján érdekes történeteket találtunk arról, hogyan készült.
10. A film alapötletét az adta, hogy Bob Gale megtalálta otthon az apja iskolai évkönyvét, és a fotókat nézegetve elgondolkodott azon, hogy vajon ha ismerte volna az apját fiatal korában, összebarátkoztak volna? 
 
9. A forgatókönyvet negyven alkalommal utasították el, mielőtt megkapta a zöld jelzést. 
 
8. A Disney stúdió azért utasította vissza a filmtervet, mert túl rizikósnak találták, hogy a filmben egy anya szerelembe esik a saját fia iránt.  
 
7. A Universal stúdió akkori vezetője, Sid Sheinberg nem szerette a Vissza a jövőbe címet, mert szerinte a „jövő” szó elriasztja a nézőket a mozijegyvásárlástól. A főnök javaslata a Spaceman from Pluto (Űrhajós a Plútóról) lett volna, utalva arra a jelenetre, amikor Marty szkafanderbe öltözve walkmannel riogatja az apját. A helyzetet végül úgy oldották meg, hogy a producer, Steven Spielberg küldött egy levelet Sheinbergnek azzal a szöveggel, hogy milyen jó poén ez a plútós cím, amire a főnök is észbe kapott… 
 
6. Zemeckis rögtön Michael J. Foxot választotta ki a főszerepre, de a sorozatából, a Családi kötelékekből nem kapott kimenőt, így Eric Stoltz-cal helyettesítették. Négy hét után úgy érezték – maga Stoltz is –, hogy a szerep nem az új színésznek való, és valahogy sikerült meggyőzniük a tévéseket, hogy mégis elengedjék Foxot a forgatásra. A szereplőváltás miatt mindent elölről kellett kezdeni, ami hárommillió dollárral növelte a költségvetést. Michael J. Fox nappal a sorozatát forgatta, esténként pedig a Vissza a jövőbét, a nappali jeleneteit pedig hétvégenként vették fel. 
 
5. A jegyzeteit átnézve Bob Gale évtizedekkel a forgatás után vette csak észre, hogy Johnny Deppet is meghallgatták a főszereplőt keresve, de mivel senki sem emlékezett rá – akkoriban még nem volt ismert színész –, nem alakíthatott túl emlékezeteset. 
 
4. Az alkotók azért pont a DeLoreant választották időutazó járgánynak, mert felfelé nyíltak az ajtói, ezért az ötvenes években könnyebben hihettek űrből jött járműnek. 
 
3. Háromórányi sminkelésbe került a 23 éves Lea Thompsont átváltoztatni a 47 éves Lorraine-né. 
 
2. A Marty barátnőjét játszó Claudia Wellst leszerződtették, majd egyeztetési gondok miatt kirúgták. A helyére Melora Hardint szerződtették, akinek rövid úton szintén mennie kellett, mert kiderült, hogy túl magas Michael J. Fox mellé. Így került vissza Wells, aki azonban a második részre már nem tudott visszatérni, ugyanis a rákos beteg édesanyját kellett ápolnia a forgatás idején. 
 
1. A forgatás befejezése után mindössze kilenc és fél héttel már mozikba került a film, ami elképesztően rövid időnek számít egy nagy stúdiófilm esetében. 
 
 
2015.10.12
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.