„A filmes világ sokkal kedvesebb a balettnél” - Mia Wasikowska

A Bíborhegy főhősnőjeként Mia Wasikowska egy angol kísértetkastélyban él át elképesztő megpróbáltatásokat. A színésznővel Londonban találkoztam, és beszélgettünk divatról, kényelmetlen kosztümökről, a nők hollywoodi helyzetéről, és az interjú után még azt is mondta, hogy lefogadja, hogy én is lengyel vagyok, mint ő. Nagyot nem tévedett.

26 éves

 

A Terápia amerikai változatával lett ismert

 

Édesanyja révén lengyel származású

Játszottál már néhány naiv, ártatlan karaktert kosztümös drámákban. Miből gondoltad, hogy a Bíborhegy más lesz? 
 
Guillermo Del Toro miatt. Ő nem a zsáner felőle közelíti meg a szereplőit, hanem mindig komplex karaktereket alkot, és ez igaz a női szereplőire is, nemcsak a férfiakra. Csodás viszonyt ápol a feleségével és a lányaival, egyfolytában nők veszik körül és ez nagy hatással van rá.  
 
Szándékos, hogy ilyen sok kosztümös filmet forgatsz? 
 
Egyáltalán nem, egyszerűen csak így alakult. A furcsa az egészben, hogy az első kosztümös drámám után azt mondtam, hogy ilyet soha többé, aztán ez lett belőle. (nevet) Azok a ruhák elképesztően kényelmetlenek, és fájdalmas viselni őket, de mindig olyan jó szerepeket ajánlották fel melléjük… 
 
Mi volt a legkényelmetlenebb kosztüm, amit valaha viselned kellett? 
 
A Jane Eyre forgatása volt a legkeményebb. Ott úgy éreztem, hogy a jelmeztervező élvezetét leli abban, hogy a ruháival kínozhat. 
 
A privát életedben milyen ruhákat részesítesz előnyben? 
 
Szeretem a divatot, de a vörös szőnyeges bevonulásokat leszámítva nem hordom a nagy tervezők darabjait a magánéletben. Azt is mondhatom, hogy egyáltalán nem öltözöm divatosan. A kényelem fontosabb a stílusnál. Otthon, Ausztráliában az utcán nem is szoktak megismerni. 
 
A Bíborhegy forgatásán mi okozta számodra a legnagyobb nehézséget? 
 
Az, hogy folyamatosan megőrizzem azt az energiát, ami a karaktert jellemzi a történetben, főképp a második felében. Egy ilyen hosszúra nyúlt forgatáson nem könnyű tartani ezt a felfokozott lelkiállapotot. 
 
A filmben egy írót játszol, és a való életben is írtál és rendeztél már két kisfilmet, amik egy-egy szkeccsfilmben voltak láthatók. Az első nagyjátékfilm-forgatókönyved mikorra várható? 
 
Nagyon szeretnék egyszer nagyjátékfilmet írni és rendezni, de csak akkor, ha megtaláltam a megfelelő történetet hozzá.  
 
És mit szeretsz a legjobban az írásban? 
 
Segít megtanulnom, hogy bízzak önmagamban és az ötleteimben. A kisfilmjeimet szerencsére egy nagyon lelkesítő producer és fantasztikus stábtagok segítségével forgattam, szóval csak jó emlékeket őrzök róla. 
 
Szereplőtársad, Jessica Chastain mesélte, hogy a figurájának negatív kisugárzását nem nagyon tudta elengedni a forgatás szüneteiben sem, és ez elég mélyen megviselte. Te magad mögött tudtad hagyni a karaktered traumáit? 
 
Szerencsére elég könnyen visszakapcsolom magam civil üzemmódba. Nem túl egészséges a szerepedet a forgatáson túl magaddal cipelned, legalábbis nálam így működik a dolog. Azért volt egy-két jelenet, aminek a forgatása engem is jobban megviselt a kelleténél. 
 
Ezen hozzáállásodnak köszönhető, hogy nem költöztél Hollywoodba? 
 
Szeretem Ausztráliát, szeretem a családomat és a barátaimat, és az otthoni közeg lehetővé teszi, hogy kiszakadjak ebből a filmes világból és olyan emberekkel töltsek el sok időt, akik egész más dolgokkal foglalkoznak. 
 
Egyszer azt mondtad, hogy a színészetben azt élvezed a legjobban, hogy általa meg tudod mutatni az emberi gyengeségeket. Miért éppen ezt találod élvezetesnek? 
 
Azt hiszem azért, mert a balett világából érkeztem, ahol minden a tökéletességről szól, ezért rögtön az elején azt szerettem meg a színészetben, hogy ez tökéletes eszköz az emberi jellemhibák kibontására. Szerettem táncolni, de az a világ sokkal keményebb volt. A filmes világ jóval kedvesebb. 
 
Mostanában eléggé fellángolt a vita Hollywoodban arról, hogy még mindig kevés a jó női szerep, kevés a női rendező és a férfi színészek sokkal jobban keresnek, mint a nők… 
 
Ez utóbbi részben talán annak köszönhető, hogy a női rajongók sokkal fanatikusabbak és hűségesebbek, mint a férfiak. És a nők persze főképp a férfiakért rajonganak, ami így megnöveli a férfi sztárok piaci értékét. Ezt a saját bőrömön is megtapasztalhattam a Bíborhegy premiervetítésein. Amikor Tom Hiddleston megjelenik, a vörös szőnyeg mellett mindenki őt akarja, mi meg állunk ott Jessicával, és magasról tojnak a fejünkre. Persze emellett ott van az is, hogy ezt az ipart férfiak irányítják, és ők döntenek a fizetések felől… 
 
Manapság szinte minden színész azon igyekszik, hogy valahogy bekerüljön egy szuperhősös franchise-ba. Téged is érdekel a dolog? 
 
Semmi bajom velük, de az Alice Csodaországban-nal már amúgy is benne vagyok egy Disney mese franchise-ban, és ezzel ki is élem a fantasy iránti vágyaimat. Még sosem csináltam szuperhősös filmet, de mindenre nyitott vagyok, ha jó sztorit írnak hozzá. 
 
És milyen volt visszatérni Alice szerepéhez a jövőre bemutatásra kerülő folytatásban? 
 
Kellemes meglepetés volt, mert nem gondoltam volna, hogy folytatni fogjuk. Új rendezőnk van, aki nagyon aranyos humort adagolt a cselekménybe, de a színésztársaim mind maradtak, így jó móka volt a forgatás. 
 

Tulu
2015.10.12
|
(25 kép)


Film premierek

Judy

angol életrajzi dráma, 118 perc, 2019

Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk

amerikai akcióvígjáték, 123 perc, 2020

Amanda

francia filmdráma, 107 perc, 2018

A bőrömben

angol filmdráma, 101 perc, 2018

Dolittle

amerikai családi film, 106 perc, 2020
Játék
A tavalyi nagy siker után a Budapest Varieté idén a Káprázat és Humor című új műsorával jelentkezik.
Filmek a TV-ben
H
13
K
14
Sze
15
Cs
16
18:05
Szex és New York
amerikai romantikus vígjáték, 2008
18:10
Marilyn Monroe titkos élete 1.
amerikai életrajzi filmdráma, 2015
18:15
Zarafa
francia-belga animációs film, 2012
18:15
Beépített szépség
amerikai akcióvígjáték, 2000
18:15
Kalandorok
magyar vígjáték, 2008
Már kint a lelőhelyeken a BIDF-címlapos PESTI EST, ne feledjétek! A legjobb budapesti programokkal, keressétek és szeressétek! #PESTIESTLES játékuknk folytatódik, ha bárhol látod, fotózkodj vele, használd a #pestiestles hashtaget és mi belépőket adunk! #programajanlo #jatek #instajatek #nyeremenyjatek #nyereményjáték
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.