Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette megnyílt kedden a 67. Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója. A szokatlanul szigorú biztonsági előírásokat az indokolta, hogy a rendezvény megnyitóján a folyamatos életveszélyben élő Salman Rushdie szónokolt.
A brit-iráni író a véleményszabadság védelmére szólított fel. A gondolat és a szó szabadsága a vallási türelmetlenség és a politikai korrektség béklyója miatt is védelemre szorul - mondta.  
 
A véleményszabadság nem csak önmagában fontos, hiszen "véleményszabadság nélkül valamennyi szabadságjog elenyészik" - hangsúlyozta az Egyesült Államokban élő muszlim vallású brit állampolgár, aki ellen Sátáni versek című kötete miatt 1988-ban Khomeini ajatollah iráni vezető az író meggyilkolására felszólító vallási parancsot, fatvát adott ki.  
 
"A véleményszabadság korlátozása nemcsak cenzúra, hanem támadás az emberi természet ellen" - mondta Salman Rushdie, akinek meghívása miatt Irán lemondta a részvételt a könyvvásáron. 
 
A kedd esti megnyitó ünnepségen hasonló gondolatokat fogalmazott meg a német könyves szakma csúcsszerve, a könyvkiadók és könyvkereskedők egyesületének (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) elnöke. Heinrich Riethmüller hangsúlyozta, hogy a szólásszabadság és a publikáció szabadsága nem lehet vita tárgya, mert a szabad és demokratikus társadalom alapját jelenti. 
 
A vásáron több mint száz országból nagyjából 7300 kiállító vesz részt. A vasárnapig tartó vásárra 280-300 ezer látogatót - olvasót és szakmabelit - várnak. A rendezők több mint 4 ezer eseményt, konferenciát, felolvasást, író-olvasó találkozót szerveztek nekik. Az idei díszvendég Indonézia. 
 
A könyvvásár magyar irodalmi programját negyedik éve a Balassi Intézet Publishing Hungary programja szervezi, az intézmény keddi közleménye szerint a korábbiakban is eredményes koncepció alapján: a rendezvény sűrűn látogatott közönségfórumain ismert német újságírók, irodalomkritikusok mutatják be magyar szerzők műveit, amelyek német fordításban az adott évben jelentek meg.  
 
Az idei vásáron bemutatják Tóth Krisztina Akvárium című kötetét, Dragomán György Máglya című regényét, Kiss Noémi Rongyos ékszerdoboz című munkáját és Gárdos Péter Hajnali láz című könyvét. 
 
(MTI) 
2015.10.14
|


Játék
Lassan itt az ideje, hogy lekapcsoljuk a fedélzeti hibernációt: a Nap körüli keringésünk sötét szakaszából immár kifelé suhanunk.
Szombat délelőtt gyerekprogram a Fűvészkertben! Menjenek a kertészkedni vágyók! @fuveszkert_kerteszet #kerteszkedes #gyerekkertesz #gyerekprogram
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.