Kedvenc helyek

„Dakarban szinte minden héten van koncertünk” – Cheikh Lô interjú

Az idén Budapesten megrendezésre kerülő WOMEX életműdíját ezúttal Cheikh Lô szenegáli zenésznek ítélték oda, aki október 25-én koncertezik is a MÜPA-ban. Cheikh Lô e-mailben válaszolt kérdéseinkre.

Linkek


Kapcsolódó cikkek

- A WOMEX életműdíját minden évben egy olyan előadónak ítélik oda, aki zenéjével és egész pályafutásával, társadalmi elkötelezettségével, személyiségével is példakép. Milyen érzés, hogy egy ilyen rangos kitüntetéssel ismerik el a munkáját? 
 
- Nagyon boldog vagyok, és ezúton is szeretném megköszönni azoknak, akik miatt ebben az elismerésben részesülhetek. Negyven éve vagyok zenész, és ez alatt az idő alatt jó pár ember segítette a munkámat, akiknek szintén hálával tartozom.  
 
- Érdekes, hogy hosszú karrierje alatt mindössze öt lemezt készített. Van ennek valami oka? 
 
- Minden lemez elkészítése időbe telik, én pedig szeretek alapos munkát végezni. Senki sem sürget, hogy még több számot alkossak. Az a célom, hogy jó számokat írjak, amiket aztán élőben is kipróbálok, ennek révén finoman formálódnak, alakulnak ki a dalok. Dakarban szinte minden héten van koncertünk. Számomra ezek fontos „összejövetelek”, ami alatt a zeném is továbbfejlődik és a közösség is együtt van. 
 
- Legutolsó lemeze idén nyáron jött ki Balbalou címmel. Mennyiben változott a zenéje az eredeti hangzáshoz képest? És saját maga mennyit változott az eltelt idő alatt?  
 
- Most már sokkal tapasztaltabb zenész vagyok. Hatvanéves vagyok, és rengeteg zenét hallgatok. Sokkal jobban is érzem, hogy mit akarok csinálni. Amikor ezt a lemezt felvettük, a producerem megkérdezte, hogy „Cheikh, nem gondolod, hogy fel kéne vennünk még néhány számot arra az esetre, ha az eddigi tíz szám nem lenne elég jó?” Erre én azt feleltem, „ha felvennék még néhány számot, akkor azokat is fel akarnám tenni a lemezre, szóval fölösleges aggódni, mert ez az a tíz szám, aminek ezen a lemezen szerepelnie kell.” És így is lett. A Balbalou pontosan azoknak a daloknak a gyűjteménye, amiket akartam, hogy szerepeljenek rajta.  
 
- A lemezen szereplő Degg Gui számban a brazil Flavia Coelho énekel, és ugyancsak közreműködik rajta a francia harmonikaművész, Fixi. Hogy jött létre a kollaboráció a különböző nemzetiségű művészekkel? 
 
- Nagyon szeretem vegyíteni a különböző kultúrákat és zenéket. Amikor először hallottam Fixit és Flaviát, még nem találkoztam velük, de tudtam, hogy meg akarom ismerni őket. A második session alkalmával Párizsban felvettük a dalt, és fantasztikus volt! Azt hiszem, hatalmas lelkük van, és ettől a dal szelleme is fantasztikus lett.  
 
- Eredetileg Burkina Fasóból származik, de sok helyen élt már. Mit tart az otthonának? 
 
- Burkina Fasónak mindig is fontos helye lesz a szívemben. Rengeteg rokonom él most is ott. Én jelenleg Keur Massarban, egy kis faluban, Dakar közelében, élek. Ez egy rendkívül békés hely, ahol mindenkit ismerek és közel lehetek a tengerhez. Fantasztikus hely számomra és a családom számára.  
 
- Mit vall az eredeti zene gyökereinek? Hogy jött a képbe a latin-amerikai zene, a soul…? 
 
- A zeném Mbalax (tradicionális dobokkal kísért, szenegáli városi tánczene – a szerk.), vagyis Afrika különböző helyeiről származó ritmusok keveredése. A ’60-as években a kubai zene volt rá nagy hatással, a ’70-es években a funky és a soul, a ’80-as években pedig a rock… Gyakorlatilag mindennek volt hatása a zenémre.  
 
- Kik volt a legnagyobb példaképe? 
 
- Spirituális értelemben Thomas Sankara (az „afrikai Che Guevara”, Burkina Faso 1987-ben meggyilkolt elnöke – a szerk.), egy nagyon bátor afrikai férfi, aki minden afrikai számára inspiráció.  
 
- A dalszövegeinek jó része politikai indíttatású, bár sok számát csak relatíve kevesen érthetik a világban. Melyik nyelven a legkönnyebb a dalszövegírás az ön számára?  
 
- Wolof, bambara, francia és angol nyelven beszélek. A dalszövegek nagy részét wolof nyelven írom, de ha azt szeretném, hogy a dal üzenete több ember is könnyedén elérhessen, akkor franciául.  
 
- Az iszlámhoz tartozó spirituális szufi vallású csoport, a Baye Fall tagja. Hogyan írná le röviden ennek nézeteit?  
 
- Ez az iszlám egy értelmezése, a vallásos muridoknak a munka és az imádkozás kulcsfontosságú. Cheik Ibrahima Fall tanítványai vagyunk, akik számára a zene és a költészet az ima közvetítője.  
 
- Járt már Magyarországon? Mire számíthatunk a koncerten? 
 
- Igen, két évvel ezelőtt a Sziget Fesztiválon, de akkor nem igazán volt időnk szétnézni Budapesten, ezért is örülök ennek a fellépésnek most. A koncertjeink mindig egy izgalmas színes élményt nyújtanak. A legjobb szenegáli zenészek jönnek velem most Budapestre, és mindent megteszünk majd, hogy egy emlékezetes koncertet adjunk.  
 
2015.10.20
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.