Lux-filmnapok

Budapest, Uránia, 2015. november 3 - 5.
Az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket: Jonas Carpignano Mediterranea, Petar Valcsanov és Krisztina Grozeva A lecke és Deniz Gamze Ergüven Cinefest-fődíjas, Mustang című filmjét.
A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, melyet 2007 óta minden évben olyan, kortárs problémákra érzékeny filmeknek ítélnek oda, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő társadalmi kérdésekről szólnak. Nemzetközi zsűri választotta ki a három döntős alkotást, amelyeket a közönség az Európai Unió mind a 28 tagállamában megtekinthet.
 
A határokon átívelő Lux-filmnapok különlegessége, hogy a három filmet mindenütt az adott ország nyelvén feliratozva vetítik. Magyarországon 2015. november 3. és 5. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a döntős filmeket, a győztes alkotást november 25-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. A fesztivál vetítéseire az est.hu (itt >>) és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája közös játékán lehet belépőt nyerni. 
 
A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon, minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2016. júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a Lux-díj következő évi kiírásának tíz filmjét is bemutatják.  
 
A Lux-filmnapok egyedülálló kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoz létre, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy megtapasztalják az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitassák a Lux-díjért versengő filmekben felvetődő érzékeny témákat.  
 

 
A három döntős film 
 
Az idén versenyben lévő három film olyan aktuális társadalmi problémákat ábrázol, mint a menekültválság, a tanárok társadalmi megbecsülése vagy a női önrendelkezés kérdése a szigorú szokásjogú közösségekben. 
 
A migrációs válság témájával foglalkozik Jonas Carpignano Mediterranea (2015. november 3., 19:00) című filmje, mely két afrikai férfi feszült és megrendítő történetén keresztül teszi átélhetővé azt az életveszélyes utat, amelyet a menekülők végigjárnak, mire megérkeznek Európába, és azt is bemutatja, hogy a megpróbáltatások nagy része csak ezután következik. 
 

 
Afrikából indulnak, a szemük előtt Európa lebeg. Üres kézzel jönnek, másuk sincs, csak az álmaik. A jobb élet reménye hajtja őket végig sivatagokon és óceánokon. Van, hogy bekerülnek a hírekbe – például ha a hajó elsüllyed útközben, vagy ha a rendőrség még a másik oldalon elkapja őket – de általában ezek a bevándorlók láthatatlanok maradnak, pedig sorsuk hihetetlen történeteket kínál. 
 
A török Deniz Gamze Ergüven Mustang című filmje (2015. november 5., 19:00) az idei Cinefest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját nyerte el, emellett Cannes-ból is díjjal tért haza. A történet a női önrendelkezést vizsgálja a szigorú szokásjogú közösségekben. A vetítés előtt az Uránia Kávézóban kerekasztal-beszélgetés várja a látogatókat, amelynek témája a társadalmilag tudatos és kortárs problémákra érzékeny filmek útja a közönséghez.
 

 
Nyár elején járunk. Egy észak-törökországi falucskában a kamaszodó Lola és négy testvére épp hazafelé sétálnak az iskolából. Ártatlanul játszadoznak a fiúkkal, de vannak, akik szerint ez a játék messze nem ártatlan. A skandalum váratlan következményekkel jár: a családi otthon börtönné változik, az iskola helyett jönnek a háztartásvezetésről szóló leckék és kezdik előkészíteni a házasságokat. Az öt szabadságvágyó nővér keresi a rájuk kényszerített sorsból való kiutat…  
 
A harmadik versenyfilm a bolgár rendezőpáros, Petar Valcsanov és Krisztina Grozeva A lecke című alkotása (2015. november 4., 19:00). A tizenkét nemzetközi fesztiváldíjjal elismert, bemutatkozó nagyjátékfilm kíméletlen őszinteséggel beszél a kisember tehetetlenségéről és a tanárok társadalmi megbecsültségének hiányáról napjainkban. 
 

 
A történet főhőse átlagember, egy tanárnő, aki átlagon felüli tettekre kényszerül, mikor egyszeriben kicsúszik alóla a talaj. Nadezhda egy általános iskolában tanít, és amikor az egyik diákját meglopják az osztályteremben, nyomozásba kezd, hogy megtalálja a tettest. Megszállottja lesz a bűntény felderítésének, pedig otthon sokkal nagyobb gondok várják. 
 
2015.10.21
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.