„Fontos volt, hogy bárhogy is alakul, a szüleim támogassanak ebben” - Vecsei Kinga

Miután Karlovy Varyból nyáron elhozta az East of the West szekció fődíját, a Szerdai gyerek tovább hódít a nemzetközi filmfesztiválokon. A főszerepet alakító és egyben első szerepében tündöklő Vecsei Kingát épp a kalkuttai útjáról – ahol a film megnyerte a fődíjat – hazatérve csíptem el egy beszélgetésre.
Hogyhogy te kísérted el Indiába a filmet, és nem Horváth Lili, a film rendezője? 
 
Lili a fesztiválokra a kisgyerekével együtt szokott utazni – Kalkutta túl messze lett volna nekik, úgyhogy átadta nekem a lehetőséget. 
 
Meglepődtél a győzelmeteken? 
 
Abszolút. Előtte volt a legjobb rendező kategória, ahol nem mi nyertünk, így azt gondoltam, akkor itt nem lesz díj. Aztán egyszer csak hallottam, hogy bemondják: The Wednesday Child, fődíj. Alig akartam hinni a fülemnek. Marhára zavarban voltam, nem készültem erre. 
 
Ennyi elismerés után mit gondolsz: a filmezés egyszeri kaland volt az életedben, vagy lesz még folytatás? 
 
A forgatás során azt gondoltam, hogy egyszeri, de most már úgy gondolom, hogy ha felkérést kapnék egy olyan szerepre, ami az ízlésemnek megfelel, akkor arra igent mondanék. Életem legnagyobb élménye volt ez a film, de nem célom a színészet. Nem fogok teperni érte. 
 
A MOME-­n a tanáraid és az iskolatársaid mit szóltak a szereplésedhez? 
 
Hiányoznom kellett az órákról a forgatás miatt épp a képzés elején, de a tanáraim jó fejek voltak, és zokszó nélkül elengedtek. Amúgy nem nagyon beszélek erről senkivel, mert a tervezői egy olyan hivatás, ami egész embert és száz százalékos erőbedobást kíván. 
 
És ha választanod kéne a tervezői és a színésznői karrier között? 
 
Az én álmom igazából az, hogy anyuka legyek, és remélem, ez minél előbb megvalósulhat. Hatan vagyunk testvérek, ebből hárman kisebbek nálam, szóval nyolcévesen én már amolyan pótanyuka szerepben voltam az édesanyám mellett. 
 
Hány éves voltál, amikor megkerestek a szereppel? 
 
Tizennyolc. 
 
Ezek szerint már nem kellett engedélyt kérni a szüleidtől, hogy belevághass... 
 
Nem kellett, de én kértem. Mielőtt igent mondtam volna, hosszasan beszélgettem erről a szüleimmel, és még a forgatókönyvet is átolvastattam velük. Fontos volt, hogy bárhogy is alakul a dolog, ők támogassanak ebben.  
 
És volt olyan jelenet a forgatókönyvben, amitől picit tartottál, hogy nem megy át a szülői szűrőn? 
 
Attól picit tartottam, hogy nem fog nekik tetszeni az, hogy a filmbeli karakterem nagyon csúnyán beszél. Én sosem beszélek így, nemcsak otthon, máshol sem. De az apukám erre csak annyit mondott, hogy „Kislányom, nem lenne hiteles, ha egy intézetis gyerek olyan szép választékosan beszélne, mint te.” Persze a káromkodás még a legkisebb kihívások egyike volt. Én az életben szinte mindenben Maja ellentéte vagyok. Meg kellett tanulnom miatta másképp járni, másképp mozogni, máshogy beszélni... Még a gesztusai és a grimaszai is mások. 
 
Hogy keveredik egy MOME-­s lány, aki nem akar színésznő lenni egy film castingjára? 
 
Trokán Nóri színésznő fotózik is, és volt egy Nők című fotósorozata, amihez engem is fotózott még tizenhat éves koromban. Fent volt a fotó a Facebook-oldalán, ahol Wéber Kata – szintén színésznő – látta meg, aki Lili barátnője, és szólt is neki, hogy itt egy lány, akit látnia kéne. Mivel nagyon nem találták a Szerdai gyerek főszereplőjét, kínjukban megkerestek engem. (nevet) Lili felhívott, találkoztunk, jó nagyot beszélgettünk, és elmondta, hogy miről is van szó. Eleinte nem hittem abban, hogy képes lennék megfelelni ennek a kihívásnak, de meggyőzött, hogy csináljunk próbafelvételeket, és mivel ezek jól sikerültek, megkaptam a szerepet. 
 
A filmbéli párodat, és egyben a gyereked apját Antal Zsolt alakítja, viszont őt egy másik színész utószinkronjával hallhatjuk a moziban. Miért? 
 
Zsolt egy hihetetlen arc. Nem nagyon lehetett volna még egy hozzá hasonló csávót találni, iszonyatosan sokat adott a film hitelességéhez. De a filmnek jót tett az utószinkron – a Zsolt által játszott karakter keményebb és pontosabb is lett Ötvös András hangjával. A filmkészítés csapatmunka, mozaikok aprólékos összerakása, és csak a végeredmény számít. 
 

Tulu
2015.11.30
|


Film premierek

Kölcsönlakás

magyar vígjáték, 98 perc, 2019

Hidegháború

angol-francia-lengyel romantikus filmdráma, 88 perc, 2018

Boldog halálnapot! 2.

amerikai horror, 100 perc, 2019

Az a nap a tengerparton

angol romantikus filmdráma, 110 perc, 2017

A Maria Callas-sztori

francia dokumentumfilm, 119 perc, 2017

Alita: A harc angyala

amerikai-argentin-kanadai sci-fi, 122 perc, 2018
Játék
Február 28-tól érkezik a magyar mozikba az Király Levente Piedone nyomában című portréfilmjének kibővített moziváltozata, amely az eddigi legátfogóbb portréfilm Bud Spencer életéről.
Filmek a TV-ben
18:10
Három pici és egy nagyobb
német vígjáték, 2013
18:15
18:15
A csodálatos Pókember 2.
amerikai akciófilm, 2014
18:25
A setét torony
amerikai fantáziawestern, 2017
18:30
Hawaii
román film, 2017 (feliratos)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.