„Ebben az együttesben szárnyalhat az alkotó” – Badora Társulat

A Janus, a Badora Társulat új előadása, melynek bemutatóját a Marczibányi Téri Művelődési Központban tartják 2015. december 8-án, rendhagyó vállalkozás, hiszen ezúttal nem az együttes vezetője, Barta Dóra irányította a próbákat, hanem két fiatal vendégkoreográfus: Várnagy Kristóf és Katonka Zoltán. Hármasban válaszoltak kérdéseinkre a készülő produkcióról.

Linkek


Kapcsolódó cikkek

Miért erre a két fiatal koreográfusra esett a választásod, amikor elhatároztad, hogy vendéget hívsz az együttesedhez? 
 
Barta Dóra: Úgy érzem, hogy ők ifjú koruk ellenére már kiforrott művészek, sajátosan egyéni, markáns világgal és magas minőséget képviselő mozgáskultúrával, amely nemcsak arra alkalmas, hogy a Badora Társulat számára jelentsen új és érdekes kihívást, hanem az egész kortárs magyar táncszcénába is bele tud csempészni valami új, eddig talán még hiányzó színt. 
 
Elsősorban táncosként vagytok ismertek a szélesebb közönség előtt. Tapasztalatokban gazdag pályafutásotok során kik voltak a legnagyobb hatással rátok? 
 
Várnagy Kristóf: Nehezen tudnék kiemelni valakit, mert ezek nem egymástól elkülönülő, hanem egymásra épülő tapasztalatok. Rengeteg alkotót, tánccal foglalkozó szakembert ismerhettem meg, „engedhettem át a szűrőmön”. 
 
Katonka Zoltán: Úgy érzem, összhatások, világok, stílusok, amikkel megismerkedhettem szerte a nagyvilágból, inkább hatottak rám, mint konkrét személyek. 
 
A különböző stílusokban és irányzatokban rendkívül gazdag kortárs táncból melyek azok a törekvések, amelyek a legközelebb állnak hozzátok? 
 
V. K.: Azok, amelyek elsősorban a testben, és nem pedig külső elemek bevonásában gondolkoznak, mert ugyan lehet, hogy a test „szókincse” korlátozott, de a kombinációs lehetőségek száma szinte végtelen. Ezért úgy érzem, hogy ez még korántsem egy kimerített médium. 
 
K. Z.: A mozdulat minősége mindenképpen foglalkoztat. Az általánosságot igyekszem kerülni, hosszasabban el tudok időzni egy-egy mozdulat egyedi kötésének létrehozásával, gondozásával. 
 
Mikor érett meg bennetek az elhatározás, hogy koreográfusként is be szeretnétek mutatkozni? 
 
V. K.: Nem tartom magam koreográfusnak, de bármikor szívesen dolgozom tehetséges emberek között. Ez történik most is. 
 
K. Z.: Engem a kreatív jelenlét érdekel leginkább. A világítástervezés is hasonló érzet számomra. Az utóbbi időben Dóra mellett már sokszor veszek részt a munkában társkoreográfusként is. A társulat tagjai mind régi munkatársaim, és nagyon örülök, hogy most más felállásban is együtt dolgozhatunk. 
 
Mik voltak a mostani produkciók közvetlen inspirációi?  
 
V. K.: Számomra James Blake Lindisfarne című dala, az a felvétel, amely a Montreux Jazz Fesztiválon készült 2011-ben. 
 
K. Z.: A társulat maga, a munkába bevont művészek lelkesedése, az ő energiáik. Öröm velük dolgozni, folyamatosan inspirálnak és feltöltenek. Nekem egyébként is mindig tele van a fejem mozdulatokkal és lépésekkel, szívem szerint havonta kezdenék új produkcióba. 
 
Mik azok a táncosként szerzett jó és rossz tapasztalatok, amelyeket szeretnétek hasznosítani a mostani munkátokban? 
 
V. K.: Szeretem, ha a táncos aktívan be van vonva az alkotási folyamatba és nem csak reprodukáló szerepben van jelen a teremben és a színpadon. Ehhez igyekszem megteremteni a megfelelő közeget. 
 
K. Z.: Közhelyek jutnak csak eszembe, amik leírva talán nem, de alkalmazva biztosan érdekesek. Különleges módszer nélkül, viszont nagyon koncentrált figyelemmel fordulok feléjük. 
 
Már javában folynak a próbák. Milyen benyomásokat szereztetek a közös munka során a Badora Társulatról? 
 
V. K.: Egy szakmailag kiválóan felkészült és nyitott szellemiségű csapat, akikkel kölcsönösen biztonságban érezzük magunkat a kísérletezéseink során. 
 
K. Z.: Ebben az együttesben szárnyalhat az alkotó, minden körülmény gondosan előkészített és nagyon jó velük dolgozni.  
 
Ha egyetlen jellemző mondatot kellene mondanotok készülő új koreográfiátokról, akkor mi lenne az? 
 
V. K.: Benne vagyunk! 
 
K. Z.: Toljuk! 
2015.11.30
|


Játék
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a „Regulátorok" könyörtelenebbek.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.