Rómában állítják ki a Szépművészeti Toulouse-Lautrec-nyomatait

A római Museo dell'Ara Pacisban nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeum által őrzött Toulouse-Lautrec-litográfiákból és grafikákból; a Budapestről érkezett 178 munka május 8-ig lesz látható az olasz főváros szívében.
Különösen szép kiállítás érkezett a budapesti Szépművészeti Múzeumból, amely átélhetővé teszi az előző századforduló Párizsának hangulatát, és biztosan közel áll majd a francia festészet, zene vagy irodalom kedvelőinek szívéhez - mondta el Orietta Rossini, a múzeum igazgatója a megnyitón.  
 
A budapesti múzeum kollekciójának különlegessége, hogy Toulouse-Lautrec ma ismert 360 sokszorosított grafikájából 240-et tartalmaz; az elsőt még 1901-ben, a művész halálának évében vásárolták. Toulouse-Lautrec életében 1891-től igen fontos szerepet játszott a litográfia, nagyméretű plakátokat, kottacímlapokat, könyvborítókat, gyűjtők számára készített, kis példányszámú nyomatokat, művészalbumokat egyaránt alkotott kőnyomatos technikával. 
 
A Magyarországról érkezett anyagot öt tematikus csoportba rendezték a kurátorok. Párizsi éjszakák címmel a Belle Époque leghíresebb szórakozóhelyei, a Moulin Rouge, kávézók, kabarék elevenednek meg, és Toulouse-Lautrec olyan kortárasaival ismerkedhet meg a közönség, mint Jane Avril és Yvette Guilbert táncosnők vagy Aristide Bruant színész. 
 
A Dívák szekció fő alakja a kiállítás plakátján is szereplő Jane Avril, aki mellett feltűnik May Belfort, Yvette Guilbert és Mademoiselle Cha-U-Kao is, a Színház elnevezésű egységben pedig teátrumok színlapjai, jelenetábrázolásai jelennek meg. 
 
Toulouse-Lautrec "az éjszaka hölgyeit" is gyakran megörökítette a grafikai munkássága csúcspontjának is tekinthető sorozatokon, míg az ötödik szekcióban személyes hangulatú munkáit gyűjtötték egybe: többek között barátai számára készített címlapokat vagy a Bois de Boulogne lóversenyeit megörökítő nyomatokat. 
 
Henri de Toulouse-Lautrecet részben személyes tragédiája vezette el ahhoz a különleges látásmódhoz, amellyel rövid élete során senki máshoz nem hasonlíthatóan örökítette meg a Belle Époque Párizsának éjszakai életét: a kávéházak, kabarék, színházak, bordélyok világát. 
 
(MTI) 
2015.12.08
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.