Kedvenc helyek

Coldplay: A Head Full Of Dreams

est.hu:
6/10
|
olvasói
2/10 (62)
[ pop ] A 2000-es évek elején/közepén a Coldplayt joggal kiáltották ki a mainstream pop-rock mezőny új reménységének, még ha a brit zenei sajtó szuperlatívuszai olykor túl is lőttek a célon velük kapcsolatban. Aztán valami megváltozott Chris Martinékban.
A fokozódó sztárstátusz és a tét nélküliség nem feltétlenül jár kéz a kézben, de a londoni négyes kreativitására kétségkívül negatív hatást gyakorolt a rohamosan növekvő népszerűség. A 2000-es évekbeli anyagaikon még jelen voltak a zenekar jól behatárolható védjegyei, a Mylo Xyloto albumon már érezhető volt az egyéniség hanyatlása. Ugyanakkor egy minden addiginál kommerszebb sorlemez született. Az A Head Full Of Dreams pedig egyenes folytatása a 2011-ben (vagy talán előbb) megkezdett irányvonalnak. 
 
Az előzetesen megjelent diszkós címadó dal hallatán joggal tehettük volna ki a vészvillogót, de szerencsére akadnak meggyőzőbb szerzemények is a lemezen. A Bird sem világmegváltó darab, de Guy Berryman basszusfutamaival gondoskodik róla, hogy képesek legyünk fél órával később is felidézni. A Hymn For The Weekendben visszatér az a spiritusz, ami a Coldplayt anno jellemezte, és ezen még az sem változtat, hogy leginkább egy kiadatlan Sting-dalra hajaz. (Mellesleg az intróban Beyoncé is dalol néhány hangot.) Az Evergrow kiszámítható, mint az észak-koreai választások végeredménye, a lemez rizikófaktora pedig ezek után sem növekszik sokat. 
 

 
A fogós zongorafutamokkal és lebegős gitárokkal megspékelt Colour Spectrum itt-ott felidézi a zenekar fénykorát, ám a folytatásban többnyire ugyanazt kapjuk: popos-r’n’b-s, rockot már csak halvány nyomokban tartalmazó szerzemények ártalmatlan folyamát. Helyenként fel-felkaphatjuk a fejünket egy-egy izgalmasabb megoldásra és Martin is hoz pár fogósabb dallamot, de ezt leszámítva maradandó pillanatokról nem tudunk beszámolni. Ettől még A Head Full Of Dreams egy vérprofi poplemez (legalábbis a produceri munka tekintetében), azt viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy egy Coldplay nevezetű zenekar adta ki. Ők pedig ennél többet képesek felmutatni. 
 
Kiadó: Magneoton/Warner Music
 
Trooper
2016.01.08
|


Játék
A kiállítás a honfoglalástól a 19. századig mutatja be a fegyverek történelmet alakító szerepét.
Felkészültél a #pestiest-re? Mi igen! ??
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.