„Azt szeretném, hogy az emberek újra átélhessék a Csillagok háborúja hangulatát” - Kathleen Kennedy

Kathleen Kennedy pár hónappal azelőtt került be a Lucasfilmbe, mielőtt a Disney felvásárolta a céget. Azóta ő a Star Wars brand menedzsere, vagyis ő irányítja minden idők legnépszerűbb filmes franchise-jának sorsát, márpedig így nyugodtan állíthatjuk, hogy jelenleg ő Hollywood legnagyobb hatalmú asszonya. Az ébredő Erőről is volt mit mesélnie.

62 éves

 

Évtizedekig ő volt Steven Spielberg filmjeinek producere

 

Nyolcszor jelölték Oscar-díjra

Harminc éve ismered George Lucast. Mesélnél erről? 
 
Steven Spielberg asszisztenseként 1978-ban kezdtem dolgozni, majd 1980-ban Az elveszett frigyláda fosztogatói forgatásán találkoztam George Lucasszal, aki producerként vett részt a filmben. A másik producer Frank Marshall volt, aki ma is a férjem, szóval mondhatom, hogy ezek az évek komoly hatással voltak mind a karrieremre, mind a magánéletemre. Akkortájt tanultam bele a filmkészítésbe, amikor az Egy új remény kijött, és ez a film óriási hatást gyakorolt rám. 
 
Kinek volt az ötlete, hogy új Star Wars-filmek készüljenek? 
 
Amikor én a Lucasfilmhez kerültem, Georgenak már feltett szándéka volt a folytatás. Szinte rögtön elkezdtünk arról beszélgetni, hogy milyennek kéne lennie egy VII., VIII. és IX. résznek. Ő már régóta gondolkodott ezen, tudta, mit szeretne kezdeni a történettel. Az nyilvánvaló volt, hogy a VII. epizód 35 évvel A jedi visszatér után veszi fel a fonalat, szóval George egyik első dolga az volt, hogy megkereste Markot, Harrisont és Carriet, hogy szeretnének-e részt venni benne, ők pedig azonnal igent mondtak. 
 
Hogyan sikerült rávenned J. J. Abramst a rendezésre? 
 
J. J. őrülten nagy Star Wars-rajongó, részben ezen filmek miatt lett belőle filmkészítő. Tudtam, hogy ez a kérdés nem olyan egyszerű, mint a Star Trek esetében volt, hogy szimplán új életet lehelt egy brandbe, mivel a Star Wars érzelmileg sokkal közelebb állt hozzá. Rengeteget beszélgettünk arról, mennyit jelentenek neki ezek a történetek. A legnagyobb félelme a rajongók elvárásaival kapcsolatban volt. Vajon meg tud felelni nekik? A beszélgetés egy pontján feltettem neki egy nagyon egyszerű kérdést: „Szerinted ki lehetne az új Luke Skywalker?” Amikor rájött, hogy erre van egy izgalmas válasza, akkor tudta, hogy egy teljes új generáció számára tudja újra érdekessé tenni a Star Warst. Ezután rögtön igent mondott. 
 
Miért pont őt választottad? 
 
Ő volt az egyik első választásom. A Star Wars különleges érzékenységet kíván, mert csodás elegye a kalandnak, a fantasynek és a humornak. Nagyon kevés olyan rendezőt ismerek, aki az összes elvárásnak meg tudna felelni.  
 
Lawrence Kasdan visszatérése miért volt fontos? 
 
Larry is egyike a Star Wars történelem legendás alakjainak, és őt is még Az elveszett frigyláda fosztogatói forgatásáról ismerem. Larry humora elképesztő, és fantasztikus dialógusokat ír, amik nem csak viccesek, hanem ironikusak is, ugyanakkor érzelmi mélységük is van. Imádja a harmincas- és negyvenes évek film noirjait, és az azokban hallható csipkelődős párbeszédeket. 
 
Miért döntöttetek úgy, hogy a CGI háttér helyett számos díszletet valóban megépítetek? 
 
J. J.-vel már a kezdetekkor megállapodtunk abban, hogy lesznek díszletek és lesznek lények a forgatáson. A klasszikus trilógia hangulatához ez szorosan hozzátartozott. Kell némi földhözragadtság még egy olyan franchise esetében is, ami történetesen a világűrben játszódik. Azt persze mi sem gondoltuk volna, hogy a film nagy részét meg tudjuk így csinálni, de Neal Scanlan és csapata elképesztő munkát végzett. A mai technológia már lehetővé teszi, hogy robotizált bábokkal dolgozzunk, és ezt mi ki is használtuk. A forgatás hangulatához pedig rengeteget hozzáadott, hogy ezek a lények valóban ott voltak velünk a díszletben. 
 
Olyan típus vagy, aki belopódzik, hogy megnézze a közönség reakcióját a filmjei vetítésén? 
 
Szerencsére a legtöbb esetben nem szoktak felismerni, úgyhogy ezt könnyen meg tudom tenni. Szeretem hallani a reakcióikat. 
 
Milyen reakciót remélsz Az ébredő Erő kapcsán? 
 
Azt szeretném, hogy az emberek újra átélhessék azt, amit akkor éreztek, amikor először látták a Csillagok háborúját. Szeretném, hogy az új hősök sorsa izgalmas legyen azok számára is, akik pedig csak most kapcsolódnak be a történetbe, hogy őket is elkaphassa a nagy kaland hangulata. 
 

Tulu/Fórum Hungary
2015.12.14
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
21
K
22
Sze
23
Cs
24
21:00
Memento
amerikai krimi, 2000
23:25
Viharsziget
amerikai akciófilm, 2010
02:10
A Thomas Crown-ügy
amerikai vígjáték, 1999
03:55
Pain & Gain
amerikai akciófilm, 2013
06:25
Valami kis szerelem
amerikai vígjáték, 1987
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.