Kedvenc helyek

David Bowie: Blackstar

est.hu:
7/10
|
olvasói
10/10 (134)
[ pop / rock ] A pop kaméleonja - és egyben: szőke hercege - felrajzolt egy baljós fekete pentagramot, melyet a születésnapjára időzített. Ő már sejthette, hogy a 25. album jele egyben mementója is lesz: 18 hónap után, január 10-én győzte le testét a rák.
Két éve 9/10-re értékeltük legutóbbi albumát, melyről a prófétikus The Next Day című, betiltott klip kapcsán már felhorkanhattak a keresztények. Az új lemez címadó dalának videója egy madárijesztő-golgotában csúcsosodik ki: éteri, keleties dallama glitch-esztétikával flörtölve kúszik a fülünkbe.
 

 
Erősödő fortyogása a Lost Highway filmzenéje felé sodor; közben pedig az ékszertolvajos The Last Panthers tévésorozat nyitánya is lett. A bizarr fuvola- és elnyújtott gitárhangok között elhangzik, hogy „I’m not a pop star.” És a New Yorkban, jazz-zenészekkel rögzített albumon ez be is bizonyosodik.  
 
A bő 40 perces anyaga zilált utazás a kilencvenes évek felé: kósza fúvóssal (az Aphex Twint is feldolgozó kortárs szaxofonos, Donny McCaslin), kusza ritmikával (James Murphy ütős az LCD Soundsystemből), nyakon öntve acides bugyborékolással.  
 
Három felkavaró dal szól nőkről: egy androgün célzással a ’Tis a Pity She Was a Whore, a ripityára tört Sue, a Girl Loves Me elcsukló hangja pedig a Gépnarancs filmet idézi.  
 

 
Lazarus halálból visszatérő bibliai alakját Bowie musicalként színpadra is állította már; a lemezen pedig személyes történetté és fájó hattyúdallá is válik. A Dollar Days olyan, pátosszal telt akusztikus gitáros dal, mely leginkább hozza a „klasszikus”, bálványozható Bowie-pózt, akire örökké emlékezni szeretnénk. Az I Can’t Give Everything Away című záródalon érződik leginkább a rapper, Kendrick Lamar hatása, aki bevallottan inspirálta Bowie-t és producerét, Tony Viscontit.
 
A nyugalom megzavarására alkalmasak e dalok; az agónia maró jajkiáltásai, melyben a mulandóság szépsége is megcsillan. Hogy dekódolnunk mindebből mit sikerül: van, aki visszafelé játssza le és úgy nyomozza a csillag titkát, más konteóhívő égi jelet lát bele, de kabbalás verzió és ISIS-es magyarázat is napvilágot látott már. A fekete csillag rejtélyét a maestro magával vitte a sírba. Hacsak nem tér Lázárként vissza, hogy elénk tárja a drámai jazzbe kódolt üzenetét.  
 
Kiadó: Sony Music, megjelenés: 2016. január 8.
 
 
Air
2016.01.11
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma ingyenes a belépés a múzeumokba! A szentendrei Skanzenban ?56 falun című kiállítást nézhetitek meg! @szentendreiskanzen #56falun #oktober23 #nemzetiunnep
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.