Carol

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (169)
Patricia Highsmith leginkább a krimijeiről híres, de írt ő mást is, például A só ára című, erősen önéletrajzi ihletésű leszbikus romantikus történetet, amit most évtizedekkel a könyv megjelenése után a queer filmek koronázatlan királya, Todd Haynes vitt filmvászonra.
A filmben a regény címét érthető módon megváltoztatták, és sok szempontból a mű valahol Haynes Távol a mennyországtól című legismertebb filmjének testvérdarabja lett, már csak azért is, mert itt is egy amerikai háziasszony esik tiltott szerelembe az ötvenes évek konzervatív Amerikájában, csakhogy a szerelem tárgya itt most nem egy fekete férfiember, hanem egy csinos és fiatal áruházi eladólány.
 
A cím ellenére a Carol nem annyira az asszony, hanem inkább a lány, Therese mozija. A nézők főképp az ő ártatlan nézőpontjával azonosulnak, és ő az, aki ebben a történetben ismerkedni kezd a saját szexualitásával. A film kivitelezésében gyönyörű, csodásan és nagyon is filmszerűen idézi meg az ötvenes évek világát, ahol hőseinknek el kell titkolniuk az egymás iránt táplált érzelmeiket a külvilág felé. Nem a látványos nagyjelenetek filmje ez, hanem az apró, de annál jelentőségteljesebb színészi rezdüléseké, amik olykor többet jelentenek minden szónál. Cate Blanchett brillírozik a címszerepben, de igazából Rooney Mara az, aki előtt én megemelem a kalapom, mert egy kevésbé látványos szerepben tud visszafogottságában is emlékezeteset alakítani. A Carol az elfojtott érzelmek csendes, ám belül nagyon is szenvedélyes filmje.
Tulu
2016.02.05
|
Carol
amerikai-angol romantikus filmdráma, 118 perc, 2015
Az ötvenes évek konzervatív világában két nő egymásba szeret. Vajon szerelmük túléli a társadalom felháborodását?
Rendező:

Todd Haynes

Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2016. február 11.
(18 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:10
Koronát Izabellnek
német vígjáték, 2006
18:25
A melltartó
német vígjáték, 2018
18:30
Star Trek: Sötétségben
amerikai sci-fi, 2013
18:35
Atomcsapda
amerikai-angol-német filmdráma, 2002
18:35
Phillips kapitány
amerikai thriller, 2013
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.