Szakadj ki a városból!

Ha süt a nap, vagy esik a hó, és neked éppen van pár szabad órád, nincs is jobb program, mint kicsit kóborolni a főváros környékén. Kapard elő a téli túrabakancsod a szekrényből, meg a meleg sáladat és kesztyűdet, dobj össze egy szendvicset, a termoszt pedig tankold fel meleg teával, és irány a természet! Meglátod, varázslatosan nyugodt és kiegyensúlyozott leszel egy ilyen barátságos kaland után.
Hűvösvölgy  
 
A megboldogult Moszkva térről pillanatok alatt fel lehet jutni a város egyik legszebb pontjára, ahol dögivel várnak az izgalmasabbnál izgalmasabb kirándulóhelyek, és ahová bátran vihetsz kutyát-macskát és nagymamát is, hiszen a terep egészen egyszerű. A dologban pedig éppen az a nagyszerű, hogy egy csapásra kikerülhetsz a város zajából. Kiváló vasárnap délelőtti móka ez.  
 
Nehézségi fok: Könnyű
 
Normafa 
 
Svábhegy, János-hegy, kilátó és libegő? Ismerős? Ha kirándulni van kedved, ez a szakasz szintén a belvárosból is könnyen megközelíthető rész, szóval ne tétovázz nekiindulni! Ráadásul a terep lightos síelésre és szánkózásra is tökéletesen alkalmas, így igencsak vidám buliba csöppenhetsz, ha jókor vagy jó helyen. Sőt, azt tudtad, hogy Mátyás király is szívesen pihent itt? Kedvenc fája pedig csak a múlt század közepén pusztult el, akkor is csak azért, mert belecsapott egy villám. Persze villámlástól így télen nem igazán kell tartanunk. 
 
Nehézségi fok: Könnyű 
 


Gellérthegy 
 
Kedvencünk a jó öreg Gellérthegy a város szívében. A túrát azonban kicsit feljebb pontoztuk, hiszen a kezdeti barátságos emelkedő hamar meredekbe vagy éppen hardcore lépcsőzésbe csaphat át, ha tényleg a csúcsot akarjuk meghódítani. Küzdeni és kitartani persze tökéletesen megéri, hiszen a Citadellától nagyjából az egész várost beláthatjuk, varázslatos madártávlatból. Arról nem is beszélve, hogy útközben olyan nevezetességeknél kapkodhatsz levegő után, mint például a jó öreg Gellért-szobor, vagy éppen a legendás domboldali csúszdás játszótér. 
 
Nehézségi fok: Közepes 
 
Rózsadomb 
 
Szintén nem kell órákat zötykölődnöd, ha a Rózsadombra másznál fel. Alig egy-két buszmegállóra van ugyanis a fővárostól ez a csodás hely is, ahol a gyanútlan kiránduló még akár egy miniatűr reptérre is tévedhet. A lankás, illetve meredekebb erdei lejtők pedig itt is szánkózhatóak, de akár családi andalgásra is jó a hely. Persze mikor fagyosak, jegesek a dombok, érdemes nagyon óvatosnak lenni, hiszen ezen a szakaszán a Budai-hegyeknek elég sok csúszós lejtő is várja a hétvégi kalandorokat. 
 
Nehézségi fok: Közepes 
 
Gyömrő 
 
Nem több, mint fél óra vonatút a Keletiből, és máris egy új világban találod magad. A romantika városaként emlegetett település pedig télen valóban tündérmesébe illő. A befagyott tó például kiváló korcsolyázóhely, de a várost övező erdők és dombok is szuper túraútvonalakat bújtatnak. Felfedezőknek, kutyásoknak a legjobb terep! 
 
Nehézségi fok: Könnyű 
 
Etyek 
 
A nyáron bort kortyolgató baráti társaságoktól hemzsegő dombság a cudar hidegben sokkal kihaltabb, ám egy-egy jó kirándulásra talán nem is akarhatnánk jobb terepet a barátságos etyeki lejtőknél. Ráadásul nem titok, hogy a helyi pincék nagy része télen is nyitva van, így ha már reszketsz a hidegtől, lesz hova betérned egy-egy pohár melegítő italra. 
 
Nehézségi fok: Könnyű 
 
Kurcz Orsi
2016.01.25
|


Játék
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három szomszédos királyság... Longtrellis Királynője (Salma Hayek) mindennél jobban vágyik egy gyermekre, semmilyen áldozattól nem riad vissza ennek érdekében – amikor pedig mágusok tanácsát követve, sötét körülmények között kap egyet, teljesen kisajátítja.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.