Kedvenc helyek

Grammy 2016

A Los Angeles-i Staples Centerben zajlott 58. Grammy díjátadón többnyire bejött a papírforma, de jó pár meglepetést is tartogatott az LL Cool J által levezényelt est. Lady Gaga Bowie-medley-je pedig egyenesen felejthetetlenné tette az idei gálát.
Látványos show-val készült a 11-szeresen nominált Kendrick Lamar, aki végül 5 kategóriában tudott diadalmaskodni. A 28 éves kaliforniai rapper közreműködésével készült, Bad Blood című Taylor Swift-videó is nyert, így az énekesnő triplázott: nagylemeze, az 1989 vitte az év albuma mellett az év popalbuma kategóriát is. 
 
A legjobb rockdal (Don’t Wanna Fight) és alternatív album (a Björköt és a Tame Impalát is kiütő Sound & Color) mellett a legjobb rockelőadói cím is az Alabama Shakest illette idén, ráadásul a hangmérnöki munka jutalmát is besöpörhették. 
 
A rockalbumok versenyét a Muse anyaga, a Drones nyerte. Metálban úgy tűnik, a svédek elnyűhetetlenek: most ezt a Ghost bizonyította. 
 
Az év dala Thinking Out Loud lett, mely a legjobb pop kategóriás szólóelőadó, Ed Sheeran szerzeménye. Az év felvétele nem okozott nagy meglepetést, ugyanis a vízcsapból is folyó Uptown Funk jött ki győztesnek, ahogyan a remixek közt is ez a dal vitte el a pálmát, Dave Audé verziójában. Mark Ronson és Bruno Mars kettőse mint duó is elismerést aratott a popprodukciók mezőnyében. Szintén nyerő párosnak bizonyult Diplo és Skrillex kollaborációja, a Jack Ü. A Justin Bieberrel felvett Where Are Ü Now lett a legjobb dance-dal, míg lemezük, a Jack Ü az elektronikus albumok legkiválóbbjaként végzett (Caribou vagy Jamie XX helyett…). 
 
Új előadóként a 22 éves massachusettsi pop/doo-wop énekesnőt, Meghan Trainort köszönthetjük az A-ligában. Az év producerének a Woodkiddel és Lykke Livel, illetve Mark Ronsonnal is dolgozó Jeff Bhasker bizonyult.  
 
Az R&B műfaj előadója a 26 éves etiópiai-kanadai producer, The Weeknd lett, aki még egy díjat meg tudott csípni, méghozzá az „urban contemporary”-t. 
 
Hazai vonatkozásban meg kell említenünk a többszörös Grammy-díjas Béla Flecket (a bendzsóművész „tiszteletbeli magyar”: keresztnevét Bartók után kapta), aki idén Abigail Washburnnel a folk mezőnyben alkotott kiemelkedőt; illetve a komikusok közül Louis C.K. (Louis Székely, aki apai ágon magyar zsidó gyökerekkel bír, egyébként spanyol anyanyelvű) albuma lett a befutó. Kamarazenei jelöléssel büszkélkedhet a Magyarországon alakult Takács Quartet, akik 2003-ban már nyertek egy szobrocskát.  
 
A legjobb filmzenét az amerikai lemezakadémia tagjai a Birdmannek ítélték, a zenei témájú mozik közül az Amy - Az Amy Winehouse-sztori került ki győztesen.  
 
A nagyszabású műsorból kimaradt Rihanna és Lauryn Hill, de a közvetítés szünetében például Gwen Stefani nem volt rest, és villámgyorsan leforgatott egy friss videót. Az Eagles-tagok az alapító, Glenn Frey emlékére énekelték el a Take It Easy című dalt, Stevie Wonder pedig az Earth, Wind & Fire-kulcsember, Maurice White emlékének adózott. Hatalmasat alakított Lady Gaga, aki 6 percben idézte meg David Bowie legismertebb számait. Hátborzongatóan szólt a Space Oddity, a Changes, a Ziggy Stardust, a Suffragette City és a Rebel Rebel; majd a funkos blokkban a Fashion, a Fame, a Let’s Dance; zárásként a Heroes koronázta meg a produkciót. 
 
A 83 kategória további győztese és jelöltjeinek listája itt olvasható
 
 
Air
2016.02.17
|


Játék
A darab írója, a nemrégiben elhunyt Anat Gov hazájában, Izraelben igen népszerű szerző volt, Magyarországon azonban csak mostanában kezdik felfedezni.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.