A Spotlight kikosarazta A visszatérőt, de a Saul fia Oscar-díjat nyert

Bővelkedett meglepetésekben a 88. Oscar-díjátadó, de szerencsére a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a papírforma győzedelmeskedett. A Saul fia elhozta Magyarország második Oscar-díját a kategóriában, viszont Stallone és A visszatérő című film legnagyobb esélyesként is hoppon maradt.
Bő két és fél órát kellett izgulnunk addig, hogy kiderüljön: a magyarok nem mennek üres kézzel haza a 88. Oscar-díjátadóról. Nemes Jeles Lászlón látszott a feszültség, nyilván nem lett volna jó a célegyenesben elveszíteni a futamot, de szerencsére nem így történt. A rendező egy jól átgondolt köszönőbeszéddel készült, és a feszültség közepette is összeszedetten tudta elmondani mindazt, amit előre eltervezett. Hasonlóan felkészült volt az este másik nagy esélyese, Leonardo DiCaprio is, aki messze nem volt annyira ideges, mint amennyire a saját rajongói izgultak az Oscarjáért. A színész a köszönőbeszédében ismét kihasználta a lehetőséget, hogy több millió ember előtt beszéljen a klímaváltozás problémájáról, valamint arról, hogy most van az utolsó lehetőség, hogy tegyünk ellene valamit. 
 
A meglepik és a papírformák 
 
Miután mind Leonardo DiCaprio, mind Alejandro González Inárritu bezsebelte az Oscart, sőt Emmanuel Lubezki operatőr zsinórban kapta meg a harmadik Oscar-díját, a végén már egyértelműnek tűnt, hogy a legjobb filmnek is A visszatérőt választják, végül mégsem ez történt. A korábban csak a legjobb eredeti forgatókönyv díját elnyerő Spotlight - Egy nyomozás részletei a végén váratlanul beelőzött, és kiütötte a nagy esélyest. Sokan erre azt mondják, hogy csak a fontosabb társadalmi témája miatt győzhetett (pedofil papok után nyomozó újságírókról szól), de szerintünk egyszerűen csak annyi a helyzet, hogy a Spotlight valóban jobb film A visszatérőnél. Ekkora meglepetést azért nem okozott, de kétségtelenül váratlan volt az is, hogy Sylvester Stallone elbukta az Oscart, és helyette a brit karakterszínészt, Mark Rylance-t díjazták a Kémek hídja mellékszerepéért. A további színészi kategóriákban a papírforma diadalmaskodott. Brie Larson A szobáért, Alicia Vikander pedig A dán lányért kapott Oscart, és az Akadémia ezen döntéseivel eszünk ágában sincs vitába szállni. 
 
A show 
 
Bár a műsor utolsó órájára felgyorsultak az események, ám az első két óra kínosan lassan csordogált. Chris Rock, a műsor házigazdája arra a kritikára építette fel a műsorát, miszerint Oscar nem elég sokszínű, amit azért kaptak, mert idén és tavaly sem volt színes bőrű színész a jelöltek között. A téma persze fontos, de egy idő után kissé fárasztó volt, hogy szinte az összes poén ugyanoda futott ki. Szerencsére a műsor utolsó harmada kárpótolt az átélt fáradalmakért. Amikor Lady Gaga bántalmazott nők társaságában énekelte el a jelölt dalát, vagy amikor a zeneszerző-veterán, Ennio Morricone felment a színpadra, hogy átvegye élete első Oscarját, akkor képtelenség volt nem meghatódni. Összességében azért volt jó a 88. Oscar-díjátadó, mert a számunkra legfontosabb kategóriában hozta a papírformát, de jó néhány másik kategóriában azért tudott meglepetéseket okozni. 
 
A több díjat elnyerő filmek listája: 
 
Mad Max - A harag útja (6 Oscar-díj): legjobb látvány, legjobb hangvágás, legjobb hangkeverés, legjobb jelmez, legjobb smink, legjobb vágás 
 
A visszatérő (3 Oscar-díj): legjobb rendező, legjobb férfi főszereplő, legjobb operatőr 
 
Spotlight – Egy nyomozás részletei (2 Oscar-díj): legjobb film, legjobb eredeti forgatókönyv 
Tulu
2016.02.29
|


Film premierek

Hóember

amerikai-angol-svéd krimi, 119 perc, 2017

My Little Pony: A film

amerikai-kanadai animációs film, 99 perc, 2017

HHhH – Himmler agyát Heydrichnek hívják

amerikai-angol-belga-francia háborús film, 120 perc, 2017

Happy End

francia-német-osztrák filmdráma, 107 perc, 2017
Játék
A Magyar Nemzeti CirkuszRichter eddigi legnagyobb volumenű produkcióját láthatjuk a Sportcsarnokban.
Filmek a TV-ben
18:35
Flúgos futam
amerikai-hongkongi akcióvígjáték, 1976
18:45
Veszélyes vizeken
amerikai akciófilm, 1994
18:50
Az igazság védője
amerikai akciófilm, 2014
18:55
Nincs kettő négy nélkül
olasz akcióvígjáték, 1984
18:55
Szerelmem, Sangaile
francia-holland-litván romantikus filmdráma, 2015 (feliratos)
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.