Kedvenc helyek

Kanye West: The Life Of Pablo

est.hu:
8/10
|
olvasói
2/10 (14)
[ electro / hiphop / r&b ] Ha valaki ürügyet akar keresni arra, hogy szívből utálja Kanye Westet, egészen biztosan nem kell megerőltetnie magát. Csillagromboló méretű egója mellett jó okot szolgáltatnak rá azon zenekritikusok is, akik a 21. század John Lennonjaként aposztrofálják őt.
West esetében két dolgot a leghatározottabban kijelenthetünk: 1.: Nem zseni. Már csak azért sem, mert ezen titulus alapvető feltétele lenne, hogy szerzeményeit egymaga, vagy éppen két-három jól bevált szerzőtárs közreműködésével írja. A Life Of Pablo dalaihoz azonban olyan hosszú szerzői és produceri lista társult (Kelly Price-tól Chris Brownon át Tony Williamsig mindenki itt van), melyet egy jobb képességű gyöngyhalász sem tudna egy levegővel felolvasni. 2.: Baseballpálya méretű arc ide vagy oda, kétségkívül egy kreatív előadó, aki megrögzötten kerüli a sablonokat, és folyamatosan igyekszik újítani.
 
Az Ultralight Beam kapásból egy olyan dal, melyre óhatatlanul felkapjuk a fejünket: a gospelkórus, a minimál elektronika és West hiphopbetétjeinek elegye kifogástalanul működik, és egy pillanatig sem gyötör bennünket az az érzés, hogy ezt valaki korábban sokkal hatásosabb formában elsütötte volna. Mellesleg a velejéig tradicionális és tökéletesen modern megoldások kettőssége mindvégig az album védjegye.
 

 
A Father Stretch My Hands olyan, mintha egy 40-es évekbeli gospellemezt hallgatnánk gramofonról egy lerobbant New Orleans-i ház padlásán, miközben a szomszédból West samplerekkel felfegyverzett ötcsillagos énekcuccról vokálozna rá. Ezzel szemben a Famous vagy a Feedback pl. már-már földhözragadt hiphopdalnak tűnik, miközben valójában cseppet sem az.
 
A Highlightsban Kanye vocodermániája köszön vissza, és teszi a produkciót tökéletesen élvezhetetlenné. A hasonlóan irritáló FML és Wolves után felüdülésként hat a Real Friends és a No More Parties In LA old school hiphopja. (Utóbbi mellesleg az album egyik legerősebb trackje.) A Yeezus végletekig elborult, experimentális kísérletei után a Life Of Pablo akár bátortalannak is tűnhetne, pedig összességében van olyan izgalmas, mint a 2013-as mű volt. A szuperlatívuszokkal azonban jobb, ha továbbra is óvatosan bánunk. 
 
Kiadó: GOOD Music/Def Jam 
 
Trooper
2016.03.04
|


Játék
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban.
Ma 15:00-től Zurgó együttes a Mesterségek Ünnepén, 21:00-től meg táncház velük! @mestersegekunnepe #mestersegekunnepe #zurgoegyuttes #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.