Még el sem indult, máris botrányt kavart az új Top Gear

Máris komoly - politikai felhangoktól sem mentes - botrányt kavart a BBC televízió legsikeresebb, világszerte vetített autós műsora, a Top Gear, amelynek frontembere hétfőn bocsánatkérésre kényszerült, jóllehet a program megújult változata csak két hónap múlva kerül adásba.
A stáb ezekben a hetekben forgatja Londonban az első epizódokat, és az egyik jelenetet a brit főváros kormányzati negyedének kellős közepén, a Whitehallon vették fel. Matt LeBlanc, a hatalmas sikerű egykori amerikai tévés vígjátéksorozat, a Jóbarátok egyik volt sztárja - a Top Gear új stábjának tagja - és Ken Block autóversenyző éppen a brit háborús halottak kegyeleti emlékműve, a Cenotaph tövében hajtott végre különféle - általában igen hangos - trükköket egy veterán Ford Mustanggal, elfüstölve az aszfalton egy készletnyi gumit. 
 
A hétfői brit lapokban bőséges fotókínálattal illusztrált mutatvány óriási felháborodást keltett, különösen a brit fegyveres erők tagjai körében. Richard Kemp ezredes, aki az afganisztáni hadműveletek idején a brit katonai kontingens hadszíntéri parancsnoka volt, a BBC rádiónak hétfőn kijelentette, hogy véleménye szerint ennek a jelenetnek nem szabad adásba kerülnie, mivel a Top Gear stábja súlyos kegyeletsértést követett el.  
 
Kemp szerint a Cenotaph az elmúlt évszázad háborúiban elesett brit katonák jelképes temetője, és a stáb ezzel az erővel egy valódi temetőben is végrehajthatta volna autós mutatványait. „Matt LeBlanc és társai soha nem adhatnak annyit ennek az országnak, mint azok, akik harcoltak és életüket áldozták hazájukért" - fogalmazott a brit katonatiszt. 
 
Kifejezte nemtetszését George Osborne pénzügyminiszter is, akinek dolgozószobája éppen a forgatási helyszínre néz. Osborne, aki szerdán ismerteti az alsóházban a 2016-2017-es pénzügyi év költségvetési javaslatát, ingerült Twitter-üzenetben tudatta, hogy próbálná írni a költségvetést a Top Gear epizódjának „zajos" forgatása közepette. „Halkabban, ha szabad kérnem" - tette hozzá. 
 
Chris Evans, a Top Gear műsorvezetője hétfőn nyilatkozatban kért „fenntartások nélkül" elnézést a történtekért. Evans, a BBC veterán rádiós és televíziós személyisége elismerte, hogy a jelenet kegyeletsértőnek tűnhet, és „nem volt bölcs döntés" épp a Cenotaph környékét választani a forgatáshoz. 
 
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a stábnak természetesen nem az elesett katonák emlékének megsértése volt a célja. 
 
Evans nem tett utalást arra, hogy a felvétel adásba kerül-e a májusban induló új sorozatban. 
 
A Top Gear egy év szünet után indul újra, teljesen új stábbal. Az előző műsorvezetőtől, Jeremy Clarksontól - aki 2002 óta vezette és tette globális bombasikerré a könnyed hangvételű, pergő ritmusú autós műsort - tavaly tavasszal vált meg a BBC, miután Clarkson egy elmérgesedett vita végén orrba vágta Oisin Tymon producert, aki kórházi ellátásra szorult. Clarkson állítólag azon dühödött fel, hogy egy hosszú forgatási nap után a stábot nem várta meleg étel a szállodában. 
 
Clarkson nélkül nem vállalta a folytatást a Top Gear másik két volt frontembere, James May és Richard Hammond sem. 
 
Az ügy Nagy-Britanniában és világszerte is komoly vihart kavart, mivel a műsort - a BBC saját statisztikái szerint - 214 országban, vagyis gyakorlatilag az egész világon sugározták, és hetente 350 millióan nézték. Forgalmazása a BBC-nek becslések szerint évi 50 millió font (több mint 20 milliárd forint) bevételt hozott. 
 
Clarkson és két kollégája az Amazon cégcsoport online műsorszolgáltatójánál, az Amazon Prime-nál folytatja egy vadonatúj autós műsorral. 
 
(MTI) 
2016.03.16
|


Filmek a TV-ben
18:15
Távol az emberektől
francia filmdráma, 2014
18:25
Éjszakai rohanás
amerikai akciófilm, 1988
18:30
A nagy balhé 2
hongkongi akcióvígjáték, 1987
18:30
A mennyország gyermekei
iráni filmdráma, 1997 (feliratos)
18:50
Lehetek az eseted?
amerikai-kanadai romantikus vígjáték, 2009
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
06:25
Nouky és barátai
3. rész
06:25
Rózsaszín párduc és barátai
Stop-pink For Directions/Enchanted Pinkdom/Eli The Aardvark
06:30
Veszélyeztetett fajok
I. évad, 31. rész
06:30
Nouky és barátai
4. rész
06:33
Sam, a tűzoltó
IX. évad, 12. rész
Játék
Izland zenei felhozatala mindennek mondható, csak sablonosnak nem.
Copyright © 2016 EXIT Kiadói Kft.