Vetítések és díszkivilágítás az Urániában az autizmus világnapján

Budapest, Uránia, 2016. április 2.
Április 2-án, az autizmus világnapján az Uránia Nemzeti Filmszínház két vetítést is szentel az autizmus spektrumzavar témájának, este pedig – ahogy a tavalyi évben is – kékbe öltözik az épület.
Az ENSZ által 2007-ben bevezetett világnap célja, hogy az autizmussal élők problémáira és folyamatosan növekvő számára irányítsa a figyelmet. A becslések szerint ma Magyarországon 100 000 ember, a világon több tízmillió ember él autizmussal, vagyis azzal a széles spektrumú – változatos formában jelentkező – fejlődési zavarral, melynek következtében a társas viselkedés, a kommunikációs készségek és a gondolkodás fejlődése sérül. 
 
Az autizmus világnapja társadalom egészéhez szól. A világnaphoz kapcsolódó Ragyogjon Kéken (Light It Up Blue) Kampány keretében évről évre a világ számos emblematikus épülete kékbe öltözik – 2015 óta az Uránia Nemzeti Filmszínház is. 
 
Idén április 2-án az este 7 órától látható díszkivilágításon túl az Uránia két kora délutáni vetítést is szentel az autizmus spektrumzavar témájának, közvetlenül a „Séta az autizmussal élőkért” után. A hagyományosan a Magyar Tudományos Akadémiától a Március 15-e térig tartó sétát hatodik alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány. 
 
Az Urániában 12:30-as kezdéssel a Cervantes Intézet és a Spanyol Nagykövetség jóvoltából a Maria és én (Maria y yo) című spanyol dokumentumfilmet láthatják a nézők, eredeti (spanyol és katalán) nyelven, angol felirattal és magyar tolmácsolással. A számos nemzetközi fesztivált megjárt alkotás azt mutatja be érzékenyen, milyen kihívás elé állítja a szülőket, ha gyermekük autizmussal születik. Félix Fernández de Castro filmjének középpontjában Miguel Gallardo és lánya, a 15 éves Maria kapcsolata áll. Az elismert spanyol illusztrátor – a Maria és én című képregény-sorozat alkotója – a rajzolás segítségével értette meg és tanulta meg láttatni olvasóival is, milyen korlátokat és milyen tanulási folyamatot jelent az autizmussal való együttélés. Az animációs betétekkel kiegészülő, Gallardo rajzaira és humorára építő dokumentumfilm erre a megismerési folyamatra, valamint a szeretetteljes apa-lánya kapcsolatára koncentrál. „Mária nemcsak az életemet és értékrendemet változtatta meg, de azt is, ahogy rajzolok” – mondja Gallardo.  
 
14:15-től a Ló az erkélyen című osztrák családi film kerül műsorra. Főszereplője, a tízéves Mika más, mint a többi gyerek: imádja a matematikát, mindig igazat mond, és olyasmiket is észrevesz, amiket senki más. Mika Asperger-szindrómával él, ami az autizmus enyhébb formája. Ahogyan általában az Asperger-szindrómásokra jellemző, Mika is nehezen boldogul az emberekkel – kerüli a szemkontaktust, a testbeszéde gyakran zavart –, de azért szívesen szert tenne barátokra. Egy éjjel nyerítést hall: csak nem egy ló költözött a szomszéd lakásba? A filmet magyar nyelven vetítik, megtekintése hat éven aluliak számára nem ajánlott. 
 
A vetítésekre kedvezményes 1000 forintos áron válthatók jegyek az Uránia weboldalán és jegypénztárában. 
2016.03.30
|


Film premierek

Valami Amerika 3.

magyar vígjáték, 103 perc, 2018

The Workshop

francia filmdráma, 113 perc, 2017

Ősember – Kicsi az ős, de hős!

angol-francia animációs film, 90 perc, 2018

Foxtrott

francia-izraeli-német-svájci filmdráma, 108 perc, 2017

Fekete Párduc

amerikai akciófilm, 134 perc, 2018
Játék
A vidéki független szféra két képviselője, a KB35 Inárcs és a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat koprodukciója, William Shakespeare Othellójával olyan témákat érint, mint a xenofóbia, manipuláció vagy a családon belüli erőszak.
Filmek a TV-ben
18:10
A kör
amerikai thriller, 2017
18:20
Bankcsapda
amerikai akcióvígjáték, 2011
18:50
Gyilkos szerelem
amerikai-német krimi, 2006
18:50
A banki meló
angol krimi, 2008
18:55
Csajbaj
amerikai vígjáték, 2016
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.