Kedvenc helyek

Pet Shop Boys: Super

est.hu:
4/10
|
olvasói
8/10 (10)
[ dance / electro ] A Pet Shop Boys az elektropop Metallicája: a nyolcvanasokban és a kilencvenes évek elején leszállította azokat az alapvetéseket, melyeknek köszönhetően rajongói keménymagjukat egy kecskedudás népzenei lemezzel sem tudnák elrettenteni.
És bár Neil Tennanték sem merészkednek el eddig, azzal nem vádolhatók, hogy ne feszegetnének bizonyos határokat. A 2013-as Electric hallatán egy laikus joggal gondolkodhatott el azon, hogy vajon tényleg kiégtek-e, mint egy éjjel-nappali neoncsöve, vagy szimplán saját szórakoztatásukra írták az anyagot, magasról leszarva mindennemű elvárást. A kraftwerkes hatásokat felvonultató album után ez a kérdés 2016-ban is adja magát, ugyanakkor a Pet Shop Boys kapcsán most sem könnyebb punkosan öncélú szellemiséget feltételezni, mint három évvel ezelőtt. 
 
A duó ezúttal a 90-es évek Buffalo-cipős, nintendós, 2-es golfos időcsapdájába vetette bele magát, és tényleg csak minimális mértékben modernizálták (illetve szabták saját képükre) azt a hangzást, mely a korabeli house- és dancefloorformációkat jellemezte. Mint arról a The Pop Kids szövege is tanúskodik, nagyon is tudatos húzás volt ez részükről. Ám az önirónia – már ha beszélhetünk erről – megléte kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a Supert egy szellemes retrólemezként definiálhassuk.
 

 
A zenei tartalom ugyanis többnyire kiábrándítóan lapos. A már említett húzódal mellett az Undertow, a Burn és a Say It To Me hallatán is úgy érezhetjük magunkat, mint akit most öntöttek le alma-kommersz barack eleggyel a Fortuna Diszkóban, de a löttyedt nosztalgiánál erősebb érzést nem csikarnak ki belőlünk. Aztán hallhatunk izgalommentes utalgatást az Electric lemezre (Twenty-Something, Sad Robot World), ám ezzel ki is fújt az új Pet Shop Boys-album ún. meglepetésereje. Dicséretes azonban, hogy a lemezborító őszintén előrevetíti a szerzeményekben rejlő kreativitás mértékét. 
 
Kiadó: x2 
kirsch
2016.04.22
|


Játék
A tízéves Fortepan anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.