Múzeumozz a szabadban! - 2. rész

Élvezd ki a langyos tavaszi szelet, és az első melegebb napsugarakat. Ez a friss kirándulóidő ugyanis nem csak túrázásra (persze azt sem vetjük meg), hanem a szabadtéri múzeumok látogatására is kiválóan alkalmas már.

Kapcsolódó cikkek

Megfagyni nem fogsz, az biztos! Mi pedig vagyunk olyan kedvesek, hogy összegyűjtöttük nektek a legtutibb helyeket a szabad ég alatt való művelődésre. Kultúrára fel! 
 
Szoborpark 
 
Időutazásra hív a Diósd melletti Memento Park. A köznyelvben csak Szoborparkként számon tartott múzeum ugyanis a szocializmus éveibe repít el, az ország korabeli szobrait és egyéb emlékeit egy helyre gyűjtve. Lépj be, nézd meg a múltat, hogy kipróbáld, milyen az, amikor egy-egy „kommunista hős” emlékművének tövében állva megelevenedik a történelem. 
 
1223, Budapest, Balatoni út - Szabadkai utca sarok 
Belépő: 1000-1500 Ft 
www.mementopark.hu 
 
Hadtörténeti Múzeum ágyúkiállítása 
 
Ugyancsak a múltba száguldhatsz el, amennyiben a Budai Várban kirándulva megcsodálod a Hadtörténeti Múzeum kültéri ágyúkiállítását. S habár szerencsére a régmúlt hatalmas fegyverei ma már hallgatnak, a mellettük lévő tájékoztató szövegek valódi „történelemkönyvként” szolgálhatnak. Ráadásul itt az illusztráció is sokkal elevenebb, mint az iskolában, hiszen szemtől szembe találhatod magad akár olyan egykori ostromok védőivel, amikről eddig tényleg csak a könyvekben olvashattál. 
 
1014, Budapest, Kapisztrán tér 2-4. 
A múzeum előtti ágyúkiállítás ingyenes! 
www.militaria.hu 
 
Margitszigeti Vadaspark 
 
Miért ne sorolhatnánk egy állatkertet is a múzeumok közé? Elvégre rengeteg tudás összegyűjthető egy ilyen helyen is, főleg, ha a barátságos kis margitszigeti mini állatkertről van szó. Ide akarva-akaratlanul besétál ugyanis a fővárosi szigeten mászkáló turista, de nem csak utazóként, hanem budapestiként is érdemes évente párszor meglátogatni az itt lakó állatokat, akik igen népes számban várják az irántuk érdeklődőket. Mert például gondoltad volna, hogy a Margitszigeten élnek pávák vagy éppen őzek? Győződj meg róla személyesen! 
 
1138, Budapest, Margitsziget 
Ingyenes! 
www.zoobudapest.com 
 
Filozófusok kertje 
 
A gellérthegyi víztározó fölött van egy viszonylag eldugott kis hely, ezt hívják a Filozófusok kertjének. Turista viszonylag kevés van, tehát nyugodtan lehetne itt akár filozofálni is, de egy szombat délutáni andalgásra ugyanúgy tökéletes helyszín lehet ez az árnyékos park. A hely különlegessége amúgy nem is csupán a Budapestre nyíló lélegzetelállító kilátás: a kertben található nyolc alakos szoborcsoport is igazán érdekes. A nem mindennapi műalkotás önmagában is szép látvány, nem csoda hát, ha a hegyen járó fotósok kedvelt témája lett az évek alatt például a helyi naplemente. Kirándulóként azonban azt sem árt tudni, hogy ez a nyolc alak nem más, mint világvallások jelentős vezetői, jelenlétük pedig a békés egymás mellett élést szimbolizálja.  
 
Budapest, Gellérthegy (Hegyalja út, Sánc utca, Orom utca által határolt terület) 
Ingyenes! 
Kurcz Orsi
2016.06.06
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.