100! 100 év – 100 tárgy – Százéves a Magyar Zsidó Múzeum

Budapest, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, 2016. április 9. - 2017. március 27.
Haftara tekercs az 1730-as évekből, 18. század végi hanukai menóra, szentföldi relikvia 1924-ből, a Dohány utcai zsinagóga makettja 1942-ből, valamint serlegek, tóravért, ketuba, szédertál, amulett, halotti mécsestartó, moziplakát, portrék, festmények, szerződések és levelek.
Kereken száz tárgyi emlék, elsősorban zsidó szertartási tárgyak és a magyar zsidók történetét bemutató történelmi relikviák felvonultatásával mutatja be az idén száz éve fennálló Magyar Zsidó Múzeum történetét, s azon keresztül a hazai zsidóság múltját a múzeum nemrégiben nyílt kiállítása.
 
Zsidó értemiségiek kezdeményezésére indult gyűjtés eredményeként 1916 januárjában Budapesten, egy Hold utcai magánlakásban nyitotta meg kapuit a Magyar Zsidó Múzeum, amely a zsidó emlékezet megőrzésének új intézményeként fokozatosan egyre komolyabb szerepet töltött be a magyar zsidóság kulturális életében. A múzeum gyűjteménye az adományozóknak köszönhetően a történelem viharai ellenére is folyamatosan gyarapodott, egyes darabjai mintegy mementóként maradtak az utókorra. A kiállított tárgyak most rekonstruált történetükkel együtt láthatók a tarlatan, melyeket ha együtt nézünk és értelmezünk, „akkor megismerhetjük a magyarországi zsidók történetének és kultúrájának szinte minden rétegét. Mindazt, amit eleink örökségül, megőrzendő és továbbadandó értékként hagytak ránk, hogy tanulmányozásuk során újra és újra megerősíthessük és újraértelmezhessük saját helyzetünket is.”
2016.06.06
|


Játék
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Kossuth Kiadó Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvét, melyben a szerző a múlt század eleji Hollywoodba kalauzolja az olvasót, ahol a Közép-Európából származó alkotók jelentős hatással voltak az amerikai filmgyártásra.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.