Kedvenc helyek

Cyndi Lauper: Detour

est.hu:
5/10
|
olvasói
6/10 (2)
[ blues / country ] Finoman szólva is méltatlan, hogy Cyndi Lauper sokak emlékezetében úgy él, mint a 80-as évek kiégett kabalája, aki ugyanazon szigeten éli kulturális száműzetését, mint Rick Astley vagy Samantha Fox. Ez a bizarr életkép ugyanis több sebből vérzik.
Bár tény, hogy az idén 63 éves énekesnő az ominózus évtizedben élte fénykorát, ha csak ekkori slágereit vessük, a Girls Just Wanna Have Fun vagy a Time After Time fényévekkel jobban megírt, tartalmasabb és szerethetőbb szerzemény volt, mint a rettenetes Never Gonna Give You Up vagy a Touch Me. Mindemellett Cyndi kezdettől fogva sokkal egyénibb és karakteresebb előadó volt bárkinél, aki mostanság David Hasselhoff porondmesteri vezényletével nosztalgiahaknikon rombolja nemlétező renoméját. A 90-es, 2000-es években több kísérletet is tett rá, hogy kitörjön a „szebb napokat látott sztár” skatulyából, ezen törekvéseit azonban mérsékelt siker övezte. Ez persze nem feltétlenül írható az ő számlájára, a Basement Jaxx-szel rögzített Bring Ya To The Brink vagy akár a Memphis Blues is kiválóra sikeredett.
 

 
A Detour egy az egyben a 2010-es anyag szellemében fogant, értsd: semmivel sem divatosabb, mint egy márianosztrai börtöntetoválás. Sőt, néhol már határozottan öregesnek is mondható. Míg az énekesnő előző lemezén a modernebb blues dominált, most inkább régivágású – nagyrészt a 30-as, 40-es évekbeli előadóktól kölcsönvett - countrydalok születtek. Persze, önmagában ez sem jelentene problémát, ha pl. a címadó dal hallatán nem a Fonográffal jammelő Száz Folk Celsius jelenne meg lelki szemeink előtt. És sajnos nem jobb a helyzet a sem a Begging To You, sem a Ray Price-tól feldolgozott Heartaches By The Number, sem Night Life esetében, melyben mellesleg Willie Nelson vendégeskedik.
 

 
A fáradt, nagymamás szerzemények közül magasan kiemelkedik a lemezt nyitó, bluesos, surf rockos Funnel Of Love és You’re The Reason Our Kids Are Ugly, de ennél több pozitívumot képtelenek lennénk megemlíteni. Tiszta sor, hatvan felett zenészkörökben nem szokás világot megváltani, de Cyndi Lauperrel kapcsolatban jogos elvárás lenne egy ennél mérföldekkel frissebb hangzású anyag. 
 
Kiadó: Sire 
Trooper
2016.06.07
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.