Pest is... lazsál

Nem szükséges több éves megfigyelés annak megállapításához, hogy amint a városban 30 fok körül állandósul a hőmérséklet, híres munkamorálunk az átlagoshoz képest is jócskán visszaesik.
Minden fővárosi polgár tökéletesen tisztában van azzal, milyen veszélyes déltől négyig napozni, ám ezt a figyelmeztetést előszeretettel értelmezzük a hatékony munkavégzésre. Persze kifejezetten bosszantó az inget ránk vasaló kánikulában az irodában üldögélve lájkolgatni kollégánk nyaralási fotóit. Pláne úgy, hogy a másik bent lévő sorstárs kérésére a légkondi sincs bekapcsolva, mondván ő attól mindig arcüreggyulladást kap. Megszaporodnak a kihelyezett munkaebédek, a „ma korábban megyek el, mert üzleti találkozóm lesz” felhanggal induló lehorgonyzások egy kerthelyiséggel megáldott sörözőben. Ilyenkor a közlekedési csomópont szívében lévő aszfaltdarabka újratoldozására kirendelt brigád, persze véletlenül sem állja körbe egyetlen dolgozó társukat. Rutinosan, a közeli árnyékban megpihenve, a távolból, cigivel a kézben instruálnak.  
 
Az olvadó utak hűtésére kirendelt locsolóautó sofőrje pedig csak éppen beugrik egy gyors kávéra a sarki boltba, de mivel óvatlanul elfelejteti elzárni a csapokat, ezzel megörvendeztet három lelkes óvodást, akik vígan tapicskolnak a bolt előtt születő aquaparkban. 
 
A szokásos össznépi dugóban az ideggyenge vezetők két ásítás között már a dudára is lusták ráhasalni, de még a közlekedési lámpák is megadva magukat, ráérősen a sárga színnél megállnak. A máskor stréber parkolóőrök figyelme szintén lankad, precizitásuk már nem idézik a svájci óragyárakat, és nem sorjáznak olyan fáradhatatlanul fel s alá mikuláscsomagokat osztogatva. 
 
A bliccelések száma jelentősen megemelkedik, köszönhető a melegtől nyitott szemmel bóbiskoló ellenőröknek. A Fedél nélkül újságból árnyékadó csákót készít hajléktalan barátunk, és bódultan szunyókál a bokor alatt. A patika előtt „vegyél olcsón C-vitamint” felhanggal szórólapozók most egyszerűen letették a papírcetliket egy kőnehezékkel a padra, osszák magukat. 
 
Az iskolákban is egyre jobban csapkodja a vakáció szele az ablakokat, így a pedagógusok saját nyugalmuk érdekükben terelik le a megvadult diákságot a játszótérre. Dőljön el idejekorán, ki kezdi begipszelt kézzel a nyarat!  
 
A mázsás súlyú körúti kofa hiába éber, látván a tőle ellopott almát, eszébe sincs futóversenybe kezdeni fürge tolvajával. De még Vágó néni állandóan elkóborló kutyája is csak két kapualjnyira bóklászik el, ott leheveredve, türelmesem várja, hogy az időshölgy megtalálja. A galambok leszállva a földre tesznek mindenkire, s elégedetten fürdőznek a szökőkútban. 
 
Egyedül a Sziget-jegyre gyűjtő lányka nem potyázhat a fagyis pult mögött állva, mivel a sor egyre ijesztőbben kígyózik előtte, ezért minél előbb meg kellene valahogy értetnie a japán turistával, hogy a pisztácia kifogyott. 
 
Cheese
2016.06.20
|


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.