Kedvenc helyek

Roxette: Good Karma

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (2)
[ pop / rock ] Bár a Roxette kétségkívül a 80-as évek végén, illetve a 90-es évek elején élte fénykorát, megannyi pályatársukkal ellentétben a svéd duó sosem vált önmaga paródiájává. Sőt, a csapat régi népszerűségét megtartva modernizálta hangzását lemezről lemezre.
A „nagy túlélő” jelző mégis kijár nekik, pontosabban Marie Fredriksson énekesnőnek, akinél 2002-ben diagnosztizáltak agydaganatot, miután otthonában összeesett. Többek között ennek tudható be az a tízévnyi szünet is, mely a Room Service és a Charm School albumok között telt el. A betegséget a mai napig nem győzte le teljesen, mint ismeretes, a zenekar ezért mondta le 2016-os lemezbemutató turnéját is. Valamint azt is bejelentették: valószínűleg ez lesz a zenekar pályafutásának utolsó lemeze.
 
Hasonló előzmények tudatában a Good Karma cím legalább annyira bizarrnak hathat, mint az új szerzemények pozitív atmoszférája. Merthogy ez az album minden, csak nem egy szebb napokat látott, kiégett popzenekar szánalmas nosztalgiázása. Egy-egy dallammenet hallatán ugyan eszünkbe villanhat, hogy anno ez a formáció írta a The Lookot vagy a Joyride-ot, ezt leszámítva azonban a Good Karma tökéletesen mai produkció. A lemezt nyitó Why Dontcha? például kapásból hamisítatlan Roxette, akárcsak az It Just Happens című líra, melyben Marie bebizonyítja: ma is képes hasonló borzongást előidézni hangjával, mint a Listen To Your Heart idején.  
 

 
A dalok többsége ugyanakkor a polírozott hangzásnak és az elektronikus elemeknek köszönhetően ma már sterilebbnek hat, mint annak idején: a Per Gessle verzéivel operáló This One már-már Pet Shop Boys-osnak tűnik, a You Make It Sound So Simple zenei alapja pedig egy Kanye West-lemezen sem tűnne stílusidegennek. A Some Other Summer dance-popja után határozottan jólesik a Why Don't You Bring Me Flowers? zongorás lírája, a jól eltalált, könnyed You Can't Do This To Me Anymore után pedig az April Clouds kifogástalan záródal.
 
A Roxette névről vélhetőleg senki nem Good Karmára fog elsősorban asszociálni, de azt kár lenne elvitatni, hogy egy kiváló életmű színvonalas lezárása. 
 
Kiadó: Parlophone 
kirsch
2016.06.24
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.