Karlovy Vary-t ismét meghódították a magyarok

Az utóbbi években egyre fontosabb a magyar jelenlét a régió egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján, Karlovy Varyban, ahol a Szabadesés és Szerdai gyerek után most Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje biztosította, hogy megint mindenki a magyarokról beszéljen a cseheknél.
Ugyan Hajdu Szabolcs filmje csak a fesztivál vége felé debütált, azért a fesztivál elején sem kellett nélkülöznünk a magyar jelenlétet. A volt szocialista blokk alkotásaira specializálódott East of the West szekció Till Attila Tiszta szívvel című kerekesszékes gengszterfilmjének nemzetközi premierjével indult, és mivel az olyan nagy tekintélyű lapok, mint a Variety és a Hollywood Reporter is lelkes kritikát közöltek róla, sokáig lehetett azt hinni, hogy idén Tilláék hozzák majd el a nagy magyar sikert a cseh fürdővárosban. Végül az East of the West filmjei közül a zsűri az orosz House of Others-t találta a legjobbnak.
 
Azért Hajdu Szabolcs filmje sem látszott esélytelennek a nagy versenyben, ugyanis azt pletykálták, hogy idén az Ernelláék Farkaséknál a fesztiváligazgató nagy kedvence, ám ez még nem jelenti azt, hogy a zsűri ugyanannyira ráharapna. Hajdu Szabolcs minimális – alig hárommillió forintból – pénzből készült filmje azonban a nemzetközi zsűri tagjait is meggyőzte azzal, hogy kamaradráma jellege ellenére egy cseppet sem volt színpadias, ráadásul egy olyan aktuális témát dolgozott fel cseppet sem szájba rágós módon, mint a kivándorlás, és egy olyan örök témáról volt izgalmas mondanivalója, mint a gyereknevelés. A 25 000 dollárral együtt járó Kristály Glóbusznál (ezzel a film már a bemutatója előtt nyereségessé vált) is nagyobb meglepetést okozott, hogy Hajdu Szabolcsot találták a legjobb férfi színésznek is, így szombat este nemcsak direktorként, hanem színészként is a mennybe mehetett. 
 
Az 51 a szerencsés szám 
 
Bár tavaly volt az 50., jubileumi fesztivál, úgy tűnt, hogy a fesztivál némi fáziskéséssel az 51. alkalomra pörgött volna fel igazán. Idén érzésre minden eddiginél több vendég hömpölygött nemcsak a fesztiválközponttá avanzsáló Thermál Hotel körül, hanem a városban is, aki pedig jegyet akart szerezni magának a másnapi vetítésekre, annak komoly áldozatot kellett hozni, és minden nap korán felkelni, hogy időben ott állhasson valamelyik pénztárnál. A sajtóvetítéseken a termek mindig csurig voltak – ez korábban egyáltalán nem volt magától értetődő – újságírókkal, esténként pedig rengeteg parti közül válogathattak a filmszakma delegáltjai.
 
Sztárokból idén egész tisztességes felhozatalt produkált a cseh fürdőváros, hiszen itt volt az életműdíjjal jutalmazott karakterszínész-legenda, Willem Dafoe, az épp Csehországban forgató Jean Reno, a Complete Unknown című független filmjét elkísérő Michael Shannon, a fesztivál nyitófilmjén, az Anthropoidon parádézó Jamie Dornan vagy az elnöki elismerésben részesített forgatókönyvíró, Charlie Kaufman is. Idén a versenyprogramot nem érte annyi kritika, mint más években, és volt néhány kimondottan erős mozi (a szlovén Night Life vagy a spanyol The Next Skin mindenképp ide sorolandó) is a mezőnyben, ám Karlovy Vary még mindig kicsit megszenvedi Cannes árnyékát, és a legnagyobb eseményfilmeknek még mindig azok a filmek számítanak, amiket áthoznak a csehek a francia Riviéráról. Idén Almodóvar Julietája, Jarmusch Patersonja vagy épp a német közönségkedvenc Toni Erdmann volt az, amire igazán rápörgött a közönség: ezekre az előadásokra szinte már művészet volt jegyet szerezni.  
Tulu
2016.07.11
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:10
Koronát Izabellnek
német vígjáték, 2006
18:25
A melltartó
német vígjáték, 2018
18:30
Star Trek: Sötétségben
amerikai sci-fi, 2013
18:35
Atomcsapda
amerikai-angol-német filmdráma, 2002
18:35
Phillips kapitány
amerikai thriller, 2013
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.