Mert még mindig a Balaton a Riviéra!

Ó Balaton, te csodás, naná, hogy te vagy a kedvenc. Mert ha eljön a várva várt június, kinek ne a legszebb balatoni nyarai jutnának eszébe... A réten focizás, a tóillat, a szabadság, a hekk és azok a romantikus naplementék.
Na meg persze az első nyári szerelmek. Így vagy úgy, valószínűleg mindenkinek vannak olyan nyári történetei, ami miatt a szíve egyik csücske lett a magyar tenger. Mert a Balaton, az Balaton, mindegyikünk legszebb élményeitől pedig igazán a miénknek érezzük. Éppen ezért a mostani írásunk nosztalgiautazásra csábít. Balatoni nyár, retróra fel! 
 
Tedd csak egy pár napra félre a trendeket, kapcsold ki a mobilt és a netet, és merülj el ez igai nyaralásban. Álmomban autóban ülök, csutkára letolt ablakkal, és a legvagányabb nyári slágereket fújja ki a száguldás szele az országútra…vagy éppen a régi „büdös” vonaton aszalódom. Szerettem a hangulatát, sokkal jobban, mint a mostani jégverem szerelvényeket. A hosszú zötykölődés pedig ha nem ringat húsz perc alatt álomba, a kedvenc könyvembe bújhatok el a hőség és a naptejbe vegyült szendvicsszag elől. Akarattya, Kenese, Fűzfő, Almádi, Alsóörs és Füred! Leszállok. A vasútállomástól pedig nem a hipermarketbe, hanem a partra vezet az első utam, hogy megkóstoljam az idei fagyiújdonságokat, megkeressem a tavalyi kedvenc vitorlásaimat, és persze lepacsizzak a kishattyúkkal, akiknek a napi boldogságot mi hozzuk a kis nejlonban: egy-egy szelet kenyeret. Élvezet nézni, hogy milyen örömmel falják ezt a pár falatot.
 
Aztán felpattanok a kisvonatra, a fehérre, akit Dottónak hívnak, és már vagy ezer éve a környéken jár-kel. És repülünk „a szelek szárnyán”, egészen a buszpályaudvarig, ahol a mosolygós pénztárostól Tihanyig kérem a jegyemet. Fél óra izzadás, és meg is érkezünk a varázslatos félszigetre. Ott biciklit bérelek, hogy feltekerjek a levendula mezőig, majd le, és újra fel az apátsághoz, ahol szintén a világ egyik legtutibb fagyizója és legfinomabb fagyija vár. Na meg persze a kilátás, ahogy a fél Balatont pásztázhatjuk a sok éves, kicsit már kopottas kőpadkáról, az ugyancsak több tíz éves távcsövekkel. Valamiképpen, rozogasága ellenére mégis muszáj felmászni a falra, és végigimbolyogni, mígnem elérek a híres tihanyi visszhang kereszteződéséhez. Onnan visszaszaladok a bicajért, és irány le a kikötőbe. Az egykori diszkó épülete a mai napig gyönyörű rejtélyként áll a parton, a kitartó horgász bácsik pedig még ebben az eszeveszett kánikulában is a kapásra várnak. Szedek egy akácágat, hogy szeret-nem szeretet számoljak rajta, mint régen, gyerekként, és bedugom a lábam a vízbe, majd ránézek az órámra.
 
Az álom lassan véget fog érni, úgyhogy rohanok tovább, felpattanok a kölcsönzött drótszamárra, és nyargalunk le a révhez. Azaz a csodahajóhoz, ami alig pár száz forintért átrepít a szintén mesebeli déli partra. A megérkezésem után lángost falok, és jégkásával öblítem, majd végre habtestemet is bevizezhetem. Belegázolok a térdig, majd pár lépéssel később már derékig érő Balaton déli parti vizébe, és eldobom magam, és az agyamat is, annyira jó érzés ez az egész. Mellettem labdáznak és nevetnek, kacagó gyerekeket dobálnak a vízbe, és vízibicajoznak. Nyaralásillat van, tűz a nap, mellettem két virágos úszósapkás nyugdíjas néni lebeg. Az álmom viszont véget ér. Lassan esteledik, lemegy a nap, és elbújik a túlpart tündérmesébe illő hegyei között. Még megvárom, hogy eltűnjön az aranyhíd is, összeszedem a cókmókomat, a bicajt leadom a kölcsönzőben, és felszállok az első Kelenföld felé száguldó gyorsra. S habár ez csak egy álom volt, a gondolat egyre erősebben érik a fejemben, hogy kicsit itt hagyjam a városi zűrzavart, és végigtoljak egy, az álmomba illő, mindenféle applikációtól és wifitől mentes valódi balatoni retró hétvégét… 
Kurcz Orsi
2016.07.18
|


Film premierek

Ocean’s 8 – Az évszázad átverése

amerikai akcióthriller, 110 perc, 2018

Merülés a szerelembe

amerikai-francia-német-spanyol romantikus filmdráma, 112 perc, 2017

Kszi, Simon

amerikai romantikus filmdráma, 110 perc, 2018

Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

német családi film, 105 perc, 2018

Felelsz vagy mersz!

amerikai horror, 100 perc, 2018
Játék
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Kossuth Kiadó Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvét, melyben a szerző a múlt század eleji Hollywoodba kalauzolja az olvasót, ahol a Közép-Európából származó alkotók jelentős hatással voltak az amerikai filmgyártásra.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.