Dinnye, te mindenható!

Kalandos, zamatos, egészséges, színes, nyárias, vidám, mediterrán, bohókás, vízpótló, izgalmas, és még sorolhatnánk jó sokáig, mert persze hogy a nyár egyik kedvenc gyümölcséről van szó...
Hiszen a dinnye nem csak egy átlagos vitaminforrás, hanem a nyári fittségünk egyik legjobb barátja is, kiváló reggeli vagy desszert, és persze kész csodaszer is! Alább pedig minden szépet és jót elárulunk erről a zöld „varázsgolyóról”… 

Egy kis hétköznapi dinnyetudomány

Érdemes ugyanis tisztában lenni vele, hogy a dinnye tulajdonképpen akármennyire is meglepő tény, bizony a tökfélék családjából származik, földrajzilag pedig Afrika ennek a különleges zöld labdának a hazája. Ráadásul, hiába hisszük, és a köznyelvben mondjuk is gyümölcsnek a dinnyét, „termeléstechnikailag” mégis zöldségről kell, hogy beszéljünk. Hidd el, mi is meglepődtünk! 

forrás: vionnaswatching.com
forrás: vionnaswatching.com
Kedvenc csodaszerünk, a dinnye

A fenti tények pedig igencsak eltörpülnek, azok mellett az infók mellett, amit akkor kaphatunk, ha a dinnye jótékony hatására guglizunk rá a neten. Mert ugyanis nem csak finom ez a zöldség-gyümölcs, hanem kifejezetten varázslatos hatással van az egészségünkre. Lássuk csak: a dinnye az egyik legvitamindúsabb nyári kedvenc, annak ellenére is, hogy 90%-át víz alkotja. Vitamindússága mellett pedig, vagy éppen azért rendkívül jó immunerősítő. Ha pedig ez még nem lenne elég, a tudósok már azt is bizonyították, hogy a dinnye magas antioxidáns tartalma segít megelőzni a szívbetegségeket és a rákot is.  

forras: favim.com
forras: favim.com
Így fest desszertként 

Nem csak kötelező gyümölcsadagként, hanem akár édességként is falhatod a dinnyét. A mi kedvenc receptünk például a dinnye fagyi lett, a recept pedig egyáltalán nem nehéz: a dinnyét összeturmixolva, citromlével keverve kis bödönökben a mélyhűtőbe kell tenni. Persze a pálcikát se felejtsd ki belőle! Másik kedvencünk pedig a töltött dinnye, amikoris a dinnyeszeletet egyéb finom gyümölcsökkel töltöd fel, mézzel ragasztva. A felsorolt favoritokon kívül azonban ezer meg ezer más receptre is bukkantunk a világhálón, ilyen például a dinnye-pizza, vagy éppen a dinnyés palacsinta recept, ami szintén rettentő különlegesnek és trendinek hangzik, szóval azt is ki fogjuk próbálni egy nyaralós pillanatban. 

forrás: Youtube/ Cooking Light
forrás: Youtube/ Cooking Light
Hűsítőnek sem utolsó 

A legtutibb nyári italok között a dinnyés jégkása és a dinnyeszörp is toplistás, hiszen ha kifacsarod, és citromozod, majd jegeled, vagy éppen bodzalével turmixolod a rózsaszín húst, te is rájössz, hogy a dinnye valóban az egyik legszuperebb beach itóka. Ami pedig már több a soknál, hogy koktél alapanyagnak is kiváló, akár vodkával és málnaszörppel, vagy éppen rummal, lime-mal, és mentaszörppel keverve. Próbáld csak ki egy nyári kerti partin, és láss csodát! 

forrás: sandytoes.com
forrás: sandytoes.com
Tudtad-e? 

Egyes kutatások szerint nem csak a dinnye húsa, hanem a magja is gyógyító hatású. Utóbbi, azaz a mag például a cukorbetegek állapotában hozhat javulást, előbbi, a gyümölcsbél pedig igencsak ajánlott a fogyni vágyóknak és a gyomorproblémásoknak, hiszen tele van rostokkal, és bár laktat, extrém magas víztartalma miatt mégsem hizlal.  

forrás: vi.sualize.com
forrás: vi.sualize.com
Eldobod az agyad 

Végezetül pedig egy vicces infó: a tavalyi nyáron egy amerikai kimutatás szerint a dinnye volt az a gyümölcs, amivel a legtöbben szelfiztek a strandon! 
Kurcz Orsi
2016.08.01
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.