Sárgadinnye, a csendes jó barát

Míg a görögdinnye a nyár igazi sztárja talán egész Európában, és valószínű, hogy a kontinensen kívül is, addig rokona, a sárgadinnye nem került annyira a reflektorfénybe. S habár még az angolban is közös néven futnak, a sárgadinnyének mégis jut egy mézédes jelző. Nem véletlenül, méltatva, hogy igazából ki is ő.
A nyár legédesebb, és mégis legegészségesebb gyümölcséről beszélünk. Szóval a konyhai kitüntetést megérdemli! Lássuk csak, mit is rejt valójában a zord külseje! 
 
A sárgadinnye gyógyít! 
 
Értelmetlen lenne tovább szaporítani a szót, inkább nézzük meg, hogy mennyi csodára képes ez a kis sárga rücskös labda. Első körben érdemes megnézni, hogy az a rengeteg vitamin és ásványi anyag, ami az édes golyóbisban megbújik, hogyan hat az egészségedre, belülről. Gondoltad volna például, hogy a sárgadinnye erősíti a csontjaidat és a fogaidat, mindezt magas kálciumtartalma miatt? Vagy hogy úgynevezett luteintartalma által igencsak jó hatással van a látásodra és a szemed egészségére? Ha pedig már ezeken a tényeken is lehidaltál, akkor érdemes kicsit tovább kutakodni. A világháló végeláthatatlan birodalmában ugyanis olyan adatokra is bukkantunk, amik azt bizonyítják, hogy hihetetlen édes íze ellenére a sárgadinnye egy olyan gyümölcs, ami hatalmas erővel előzi meg a cukorbetegséget. A titok nyitja pedig abban rejlik, hogy a diabéteszért felelős inzulin termelését teszi rendbe. 
 
A sárgadinnye szépít! 
 
Tudtad, hogy a sárgadinnye nemcsak a belső egészségedre van csodálatos hatással, hanem kívülről is ápol? Például egy hosszú, átmulatott éjszaka után nemcsak belső hidratálásra érdemes előkapnod ezt a gyümölcsöt a hűtőből, hanem a szem alatti táskákra és karikákra is jól teszed, ha vágsz egy-egy kisebb karikát. Pihentesd dinnyével a szemed, és láss csodát, a karikák fél óra alatt elkezdenek majd eltűnni! De ez még nem minden. Magas vitamintartalma miatt a bőrödre is baráti hatással van a dinnye. Dinnyefürdőt pedig házilag is készíthetsz: turmixolj péppé egy teljes sárgadinnyét, keverj hozzá mézet és öntsd bele egy nagy kád forró vízbe. Ezt a fürdőt a tested és a lelked is meg fogja hálálni! 
 
Sárgadinnye a konyhában 
 
Végül pedig jöjjenek a kedvenc dinnyés receptjeink, első körben például a mézes dinnyesaláta. Ehhez a csodához azonban nem is kell más, mint ami a nevében rejlik: kockázd fel a sárgadinnyét, vagy ha túlteng benned a kreativitás, golyóformájú kis adagokat is faraghatsz belőle. A sok kis egységet ezután öntsd egy nagy tálba, és keverd össze mézzel: kész is a nyári desszertvarázs! A másik recept pedig, ami mellett nem tudtunk szó és nyálcsorgatás nélkül elmenni, az a sárgadinnyedzsem volt. Az elkészítés itt kicsit több türelmet igényel, de boszorkányságról szó sincs: mosd meg, magozd ki, és vágd apróra a dinnyét, turmixold péppé, majd édesíts ízlésed szerint cukorral, főzd össze, keverd zselésítővel vagy dzsemfixszel, és tartósítsd egy ki szalicillal. Majd ha kihűlt a főzet, mehet is az üvegbe! Gondolj csak bele, mekkora öröm lesz ezeket a bödönöket megtalálni majd ősszel a kamrában. 
Kurcz Orsi
2016.08.09
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.