Német vígjáték nyerte a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének fődíját

Maren Ade német rendezőnő vígjátéka, a Toni Erdmann című film nyerte el a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) fődíját, Németország pedig ezt a filmet nevezi a 2017-es Oscar-versenybe - számolt be róla csütörtökön a The Hollywood Reporter.
"Ez egy olyan film, amely sokakhoz szól, mert egyetemes és érdekes a mondanivalója. Vicces, ugyanakkor nagyon komoly témát tárgyal. Egyrészt a szülő-gyermek viszonyról, de általában arról is beszél, hogy mihez kezdünk az életben" - írta a cannes-i filmfesztiválon a versenyprogramban szereplő filmről egy francia kritikus. A Toni Erdmannt a májusi filmfesztiválon a sajtó egyöntetű lelkesedéssel fogadta, ám díjat végül nem kapott.  
 
A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) először ítélte oda női rendezőnek az év legjobb filmjének járó fődíját. Az elismerésért olyan produkciók voltak még versenyben, mint Jim Jarmusch Paterson című alkotása vagy Duke Johnson és Charlie Kaufman Anomalisa című animációs mozija. 
 
A FIPRSCI 1999 óta adja át évente a legjobb film díját, korábban Pedro Almodóvar, Michael Haneke, George Miller, Paul Thomas Anderson, Richard Linklater és Jean-Luc Godard is megkapta. 
 
A Toni Erdmann főszerepét Sandra Hüller játssza, ambiciózus üzletasszonyt alakít, akinek az életét fenekestül felfordítja, mikor apja (Peter Simonischek), aki örökké tréfát űz vele, váratlanul beállít, és Toni Erdmann-nak kiadva magát életvezetési tanácsokkal kezdi bombázni. 
 

 
"Különösen megtisztelve érzem magam, hogy olyanok választottak ki a díjra, akik az évek során a legtöbb filmet látták" - fogalmazta meg köszönetét Maren Ade hozzáfűzve, hogy a film a kritikusok ajánlása révén nagyszerű lökést kapott Cannes-ban. 
 
A vígjáték észak-amerikai premierjét a szeptemberi Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartják, karácsonytól pedig megkezdik amerikai forgalmazását. 
 
Németország csütörtökön jelentette be, hogy a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a Toni Erdmann lesz a hivatalos Oscar-nevezettje. A független zsűri döntése sokakat meglepett, mivel az Oscar-kategória német nevezettjei eddig zömmel történelmi drámák voltak. Legutóbb 2012-ben küldtek a versenybe nem történelmi darabot, akkor Wim Wenders háromdimenziós, Pina című dokumentumfilmjét nevezték. Az alkotás a legjobb idegen nyelvű film-mezőnyben nem kapott Oscar-jelölést, viszont a legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölték az amerikai filmakadémia díjára. 
 
A Toni Erdmann szeptember 29-től látható a magyar mozikban. 
 
(MTI) 
2016.08.26
|


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:10
18:20
A férfi mögött
amerikai film, 2017
18:40
Tripla kilences
amerikai akciófilm, 2016
18:45
A rodeós
amerikai film, 2018
18:50
Farkangyal
amerikai vígjáték, 1991
Már játsszák a mozik a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmet egy durvára sikerült buli következményeiről. @fomo.amozifilm #moziajanlo #moziajánló #fomo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.