Kedvenc helyek

Russian Circles: Guidance

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (2)
[ alternative / psychedelic ] A post-rock színtér ma már közel sem olyan túltelített és pörgős, mint a 2000-es évtized közepe-vége felé, attól azonban nem igazán kell tartanunk, hogy a műfaj hasonlóan látványos haláltusa közepette leheli ki lelkét, mint a nu metal tette annak idején.
Azt ugyanakkor a legkevésbé sem könyvelhetjük el tragédiának, hogy a kevésbé életképes formációk többsége lemorzsolódott az évek során. A Sigur Ros, Neurosis kaliberű zenekarokkal ellentétben a chicagói Russian Circles sosem tartozott a műfaj előfutárai közé, ugyanakkor zenéjük különösebben előremutatónak sem volt mondható. De mindig is a műfaj A-ligájában játszottak, Station és Geneva című lemezeik mindenképp ott voltak a legerősebb kiadványok között.
 
Brian Cook, Mike Sullivan és Dave Turncrantz ezúttal egy nyersebb hangvételű albumot tett le az asztalra, melyen a cselló és a hegedű csak színező jelleggel bukkan fel a szerzeményekben. A Guidance azonban így is kellően változatos ahhoz, hogy lekösse a hallgató figyelmét. 
 

 
A trió ezúttal is bátran lavírozik a metálba hajló, súlyos és a dallamos, pszichedelikus dalbetétek között, a jól megszokott földöntúli atmoszféra azonban kivétel nélkül jelen van a szerzeményekben. A leginkább intróként funkcionáló Asa után elemi erővel robban be a Vorel, Turncrantz dobjátéka pedig olyan hatást kelt, mintha egy indiántörzs zenésítené meg az apokalipszist.
 

 
A Mota a lemez egyik legeklektikusabb szerzeménye: a kiválóan eltalált, lebegős dallamok mellé tonnás groove-ok is társulnak Cook basszusjátékának jóvoltából, majd a dal egy Borknagart idéző blastbeatfutamba vált át. Hasonlóan izgalmas darab a Calla is, ugyanakkor a legjobb példa arra, mekkora mélység is rejlik a Russian Circles zenéjében. Ellenben a Lisboánál írtak már jobb záródalt is, halld a 2013-as Memorial album címadó dalát Chelsea Wolfe vokáljaival, mely különösen üdítően hatott egy elborult instrumentális kiadvány végén. A Guidance talán nem a zenekar fő műve, de szinte kizárt, hogy bárkinek is csalódást okozzon. 
 
Kiadó: Sargent House 
 
 
kirsch
2016.09.01
|


Játék
Az ország egyik legismertebb MC-je bandájával és saját szerzeményeivel érkezik a Hajóra.
Mozik is vetítik a legújabb Mancs őrjárat epizódokat, irány a #matinévetítések! Még vakáció van! @bigbangmedia #mancsőrjárat #mancsőrjáratmoziban #pawpatrolincinemas
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.