Így pakold tele az éléskamrát minden jóval!

Még jó az idő, sőt, minimum a kiváló jelzővel kellene illetnünk, ám nem árt már a közelgő őszre, vagy a vitamin- és persze finom nyárigyümölcs-mentes télre is gondolunk. Mert ki ne szeretne egy esős novemberi reggelen például baracklekvárt, vagy éppen szilvabefőttet reggelizni. Ha te is ínyenc vagy, akkor van pár szuper tippünk a házi befőzésre.

Természetesen manapság már a boltokban is tengernyi a választék mindenféle szuper jamből, lekvárból és konzervcsodákból csakúgy, mint befőttekből, mi mégis azt valljuk, hogy sokkal mennyeibb egy étel, ha saját magad készíted el. Így vagyunk a lekvárral is. Szóval szüretre és befőzésre fel!
 
Őszibarackbefőtt 
 
A barackot hámozd meg, vágd félbe, és magozd ki, majd áztasd be citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. Pár perc elteltével csöpögtesd le a barackszeleteket, és oszd el őket az előre kiforrázott üvegekbe. A cukrot és a citromos vizet ezután forrald fel, és öntsd a már üvegbe tett barackokra. Majd egy késhegynyi szalicillal és az üveg tetejére gumizott celofánnal tartósítsd a művedet. Ezután egy konyharuhával lefedett nagy lábosban melegítsd addig a kis befőtteket, amíg azokban gyöngyözni nem kezd a víz. Ezután meg már csak hűlni kell hagynod őket, és mehetnek is a polcra! 
 
Sárgabaracklekvár 
 
Magozd ki és mosd meg a sárgabarackokat, és negyedeld el őket. Ha pedig úgy érzed, hogy a bőrükre nincsen szükséged, a forró vízbe mártás a könnyű hámozás titka. Majd cukorral és dzsemfixxel (nem kötelező, csak ha zselésre szeretnéd a lekvárt) főzd péppé őket. A nagyjából másfél óra alatt, míg főzöd a barackot, kevergetés közben forrázd ki az üvegeket. Ha pedig már elég lekvárszerűnek látod a főzetedet, akkor öntsd üvegbe, tartósítsd szalicillal, és hagyd pár napig pokrócba bugyolálva hűlni. 
 
Plusz egy tipp: 
 
Persze a felsorolt néhány példa nem azt jelenti, hogy igazán vagány, extrém lekvárokat ne lehetne készíteni otthon, mi most mégis úgy döntöttünk, hogy az alapoktól kezdjük. Azonban, hogy a szokásos tuti tipp most se maradjon el, íme egy dinnyelekvár recept: 
 
Ezek kellenek hozzá: 1 kg görögdinnye, 4 kanál citromlé, 2 deci narancslé, 50 dkg befőzőcukor 
 
Így készítsd el: Magozd ki a dinnyét és öntsd rá a narancs- illetve a citromlevet. Botmixerrel pépesítsd, de hagyj benne egy két nagyobb darabkát is. Add hozzá a cukrot, és kis lángon, kevergetve forrald fel, majd forrás után még öt percig hagyd főni. Ha kész, öntsd forró vízzel fertőtlenített üvegekbe, és pár napig hagyd őket egy pokrócba vagy konyharuhába csavarva hűlni. 
 
Jó, ha tudod! 
 
Ahhoz, hogy a lekvárod, illetve a befőtted sokáig elálljon, két nagyon fontos dologra kell odafigyelned készítés közben: 
 
1) Rohadó, hibás, vagy éppen koszos gyümölcs sose kerüljön bele a főzetbe! 
 
2) A kiválasztott befőttesüvegeket vízzel forrázva fertőtlenítsd, így biztos nem marad benne sem kosz, sem pedig olyan kórokozó, ami miatt idő előtt megromlana a bespájzolt finomság.  
Kurcz Orsi
2016.09.12
|


Játék
Ha valaki tisztában szeretne lenni vele, mit jelent a progresszív rock/metál a 2010-es években, annak Plinit ajánlanánk a figyelmébe.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.