Kurvák mellett a kripli - Tzafetás Roland

Ha csak az előzetest nézed meg, Tzafetás Roland mozgássérült karaktere a vicces mellékalaknak tűnik, ám sokkal több ő ennél. A színész egy elképesztő alakítást tett le az asztalra Gigor Attila Kút című filmjében, amiért egy óceánnal arrébb simán jelölhetnék Oscarra is. Telefonon beszélgettünk.

41 éves.

 

Főképp független társulatok darabjaiban látható.

 

A Z világháborúban is feltűnt zombiként.

Nem első alkalommal dolgoztál Gigor Attilával. Honnan származik az ismeretségetek? 
 
A Rossz helyen szálltunk le című diplomafilmjében szerepeltem. Úgy ismerkedtünk meg, hogy én az ő egyik főiskolás osztálytársával, Krasznahorkai Balázzsal dolgoztam, aki rendszeresen felkért szereplőnek a vizsgafilmjeihez. Mivel a főiskolán az a szokás, hogy a rendezők mindig besegítenek a társaik filmjeibe is, hogy ez által is jobban kitanulják a szakmát, így Attila is részt vett Balázs filmjében asszisztensként, és így láttuk először egymást.  
 
A nyomozóba nem hívott? 
 
Felajánlott benne egy kisebb szerepet, de bármilyen furán hangzik, az történt, hogy akkoriban elhagytam a telefonomat. Annyira depressziós voltam abban az időszakban, hogy nem éreztem szükségét, hogy vegyek helyette egy újat, szóval nem értek el, a szerepet pedig valaki más kapta. 
 
Az elmúlt évek alatt tartottátok a kapcsolatot, vagy derült égből villámcsapásként ért, hogy felajánlotta neked a Kút egyik fontos szerepét? 
 
Nem voltunk folyamatos kapcsolatban, mert mindenki dolgozik mindenhol, és ötféle helyre kell rohangálnunk naponta. Néha összefutottunk, örültünk egymásnak, és arról beszéltünk, hogy össze kéne ülni beszélgetni egy jót, de ez valahogy sosem jött össze. Aztán egyszer csak felhívott, hogy van egy új forgatókönyve, és az egyik szerepre szeretne engem megnézni. A dolog rákfenéje az volt, hogy akkor épp Angliában voltam, mert kimentem egy évre angolul tanulni, és csak a casting miatt rohantam vissza. 
 
Most bókolni fogok, de nekem meggyőződésem volt, hogy a figurát egy igazi mozgássérült alakítja, és csak később jöttem rá, hogy tévedtem… 
 
Ez tök jó. Attilával próbáltunk megtalálni egy olyan arany középutat, hogy a figura beszéde végig érthető maradjon, de közben érezni lehessen rajta azt is, hogy ő sérült. Ezt az egyensúlyt elég kemény volt eltalálni. 
 
Volt valaki, akire alapoztad a karaktert? 
 
Az egyik legfontosabb barátom, T. Zselenszky Péter filozófus, költő, műfordító volt a minta. Ő évek óta kerekesszékben él. Péterrel évekig dolgoztunk együtt. Egy lakásban éltünk. Abban az időben a nap 24 órájában együtt voltunk, úgyhogy volt alkalmam megfigyelni a beszédtecnhnikai és mozgáskoordinációs nehézségeit. Nem titok, hogy amit a filmben látsz, annak minimum 85%-a belőle építkezik. 
 
Szóltál neki erről? 
 
Mondtam neki, hogy mi a helyzet, ő pedig bátorított. 
 
A stáb biztosított számodra valakit, aki segített felkészülni? 
 
Attila rengeteget beszélt balesetis orvosokkal, akiknek sok hasonló páciensük volt. Azt akarta megtudni, hogy mi az, ami belefér egy ilyen karakterbe, és mi az, ami már nem. Amikor már bottal próbáltam, együtt építettük fel a figura mozgását. Attila tanácsolta például azt, hogy legyen jobban kitekeredve a lábam, menjek lassabban és fáradjak el jobban járás közben. Mivel a film egyik szereplője, Horváth Csaba amúgy táncos-koreográfus mester, ezért a mozgásomról készült felvételeket neki is megmutattuk, és felturbózta egy kicsit apró finomságokkal. Lemozogta nekem a teljes mozdulatsort, ami hatalmas segítséget jelentett. 
 
Amikor vége lett a filmnek, akkor úgy éreztem, hogy igazából ez a te karaktered története. Végig másokat gondoltam főszereplőnek, és csak a végén jöttem rá, hogy valójában főképp rólad szólt ez az egész. 
 
Még nem láttam a filmet, szóval nehéz ezt így megítélni. Én csak annyit tudtam, ami a forgatókönyvből kiderült számomra, hogy a filmnek van két egymás mellett párhuzamosan futó szála, amik aztán egy ponton összeérnek, és az egyik szálban én is fontos résztvevő vagyok.  
 
Milyen volt a kietlen pusztaságban forgatni, ahol a stáb felépített egy benzinkutat a semmi közepén? 
 
Én egyáltalán nem éreztem kietlennek, mert minden nap legalább nyolcvan ember sürgött-forgott körülöttem. Ez egy régi repülőtér volt, amiből már semmi nem maradt, kivéve a kifutóként funkcionáló betonutat. Ennek a közepére épített egy benzinkutat a csapat. Pater Sparrow elképesztő díszletet húzott fel, amiben volt egy kis Road 66-es hangulat is. 
Tulu
2016.09.19
|
(16 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
18:10
Nele Berlinben
német romantikus vígjáték, 2015
18:35
Willow
amerikai kalandfilm, 1988
18:50
Az igazság nevében
amerikai akciófilm, 2002
18:50
A mélybe
francia romantikus film, 2017
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.