Frenák Pál Társulat: Lutte

Budapest, Trafó, 2017. február 26. 20:00
A Tafóban az új évadban színre kerül a Frenák Pál Társulat: Lutte című előadása. A táncművész most egyszerre az emberi törékenységet és az állati ösztöneinket álmodta színpadra. A napjainkat körülvevő agressziót vetíti ki a térben, amely ellen nap mint nap harcolunk.
A vakítóan hófehér birkózószőnyegen az emberi küzdelem kap terét. A küzdő felek pedig egyszerre ütköznek össze egymással és önmagukkal. Saját törékenységük ellen harcolnak, a harcban saját magukon kerekednek felül és saját magukkal szemben maradnak alul. 
 
A skandináv mitológia és az izlandi sagák motívumaiból és a harcművészetek - cselgáncs, ökölvívás, glima - brutális erejéből, formanyelvéből egyaránt inspirációt merítő Lutte fontos darab a társulat életében, hiszen az előadásban ez alkalommal a megszokottnál is nagyobb teret és szabadságot kap egy új táncos generáció, több olyan, a társulathoz frissen csatlakozott tehetséggel, akiket eddig még nem láthatott a közönség Frenák Pál színpadán. A táncművész egyszer azt nyilatkozta: „Mondják, agresszív, amit csinálok. Én meg mindig rácsodálkozom. Talán azért gondolják a munkáimat agresszívnak, mert az érzelmeket nyers állapotukban vetítem ki képekbe.” 
 
Frenák Pál 1957-ben született Budapesten. Gyermekkorát meghatározta, hogy szülei siketnémák voltak, így első elsajátított nyelve a jelnyelv lett, ami különleges fogékonyságot fejlesztett ki benne az arcjáték és a gesztusok, az emberi testtel kifejezhető tartalmak iránt. A táncművész-koreográfus tizenkilenc éves korában kezdett el táncolni. A néptánc- és moderntánc-tanulmányokat is folytató művész, miután Párizsba költözött, a klasszikus balett területén ért el komoly sikereket. Francia és magyar mozgásszínházi társulat alapítója. Darabjait a világ számos pontján bemutatták. Magyar mesterének Jeszenszki Endrét vallja. 
 
1989-ben megalapította társulatát, a Compagnie Pal Frenak-ot Párizsban, de nem fordított hátat a magyar táncművészetnek sem. 1990 óta rendszeresen hazajárt, az akkor Magyarországon még kevéssé ismert kortárs tánccal kurzusokon ismertette meg a magyar táncosokat. Ősbemutatóit Budapesten tartotta és fiatal magyar tehetségeket hívott Párizsba, hogy együttesével dolgozzanak.  
2016.09.21
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.